Putins apstiprina atriebības plānu pret ASV

© Pixabay.com

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis dekrētu par kārtību, kādā tiks kompensēti zaudējumi Krievijai un Krievijas Federācijas Centrālajai bankai no ASV nedraudzīgās rīcības, ziņo The Moscow Times.

Tas nozīmē, ka Putins ir atļāvis izmantot amerikāņu īpašumus Krievijā, lai kompensētu zaudējumus no Krievijas īpašumu aresta ASV. Krievijas valdībai ir jānosaka īpaša kārtība, kā kompensēt zaudējumus, kas Krievijas Federācijai nodarīti saistībā ar ASV rīcību.

Dekrētā teikts, ka Krievijā īpašniekam tā īpašuma konfiskācijas gadījumā ASV ir tiesības vērsties tiesā ar lūgumu konstatēt “nepamatotas atņemšanas” faktu. Valdības komisija identificē ASV īpašumus, kurus "ievērojot proporcionalitātes principu var izmantot, lai kompensētu zaudējumus", teikts dekrētā.

ASV Pārstāvju palāta aprīļa beigās pieņēma likumprojektu par iesaldēto Krievijas aktīvu izmantošanu par labu Ukrainai - šis dokuments nodrošina izpildvarai iespēju konfiscēt un nodot Ukrainai iesaldētos Krievijas aktīvus, kas glabājas ASV. Ukraina saskaņā ar šo procedūru var saņemt aptuveni 8 miljardus dolāru.

Lielākā daļa iesaldēto Krievijas aktīvu 300 miljardu dolāru apmērā atrodas ES. ASV ierosināja piešķirt Ukrainai 50 miljardus dolāru no iesaldētajiem Krievijas Federācijas aktīviem - glābšanas programmas atmaksai tiktu izmantota peļņa no iesaldētajiem Krievijas aktīviem.

Tajā pašā laikā Krievijas amatpersonas iepriekš ir draudējušas Rietumiem ar “stingru” reakciju, ja tiks konfiscēti iesaldētie Krievijas aktīvi, solot “bezgalīgas” juridiskas problēmas. Ekonomisti, juristi un eksperti norāda, ka viens no visticamākajiem pretpasākumiem būtu ārvalstu investoru finanšu aktīvu un vērtspapīru konfiskācija.