Kaut kas neredzēts maijā - Baltijas jūras piekrastē novēroti “jūras karstuma viļņi”

© Pixabay.com

Vairākas nedēļas siltais un saulainais laiks izraisīja karstuma viļņus lielākajā daļā Baltijas jūras apgabalu - Sāremā rietumu piekrastē ūdens temperatūra bija par 5 grādiem augstāka nekā parasti un pārsniedza 16 grādu atzīmi, raksta postimees.ee.

Kā norāda “TalTech” jūras attālās izpētes asociētais profesors Rivo Uiboupins, jūras karstuma viļņi ir ekstrēma situācija, kad ūdens temperatūra ir ievērojami augstāka par ilgtermiņa vidējo rādītāju vismaz piecas dienas.

"Par jūras karstuma viļņiem mēs parasti runājam vasarā, bet tie var rasties arī pavasarī vai pat ziemā, ja ūdens temperatūra ir ievērojami augstāka par šim gadalaikam raksturīgo ilgtermiņa vidējo," viņš teica.

“TalTech” pētnieki ir izstrādājuši pakalpojumu, lai uzraudzītu jūras virsmas temperatūru un jūras karstuma viļņus. Šim nolūkam tika izveidots autonomas datu apstrādes modelis, kas no satelīta attēliem aprēķina jūras virsmas temperatūru un salīdzina to ar ilgtermiņa vidējo, lai identificētu karstuma viļņu skartās teritorijas Baltijas jūrā.

Tiek prognozēts, ka turpmākajās dienās turpināsies silts laiks, un zinātniekiem ir pamats uzskatīt, ka jūras karstuma viļņi turpināsies. Vienlaikus šīs situācijas tālāku attīstību var apgrūtināt jūrā pieaugošais ziemeļaustrumu un austrumu vējš, kas Baltijas jūras piekrastē var novest pie aukstā ūdens no dziļajiem slāņiem uzkāpšanas virspusē.

Pasaulē

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Svarīgākais