Pasaulē radies jauns koronavīrusa veids. Kas par to ir jāzina?

© Pixabay.com

Ir radies atkal jauns koronavīrusa variants. Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centru datiem, KP.2 ir kļuvis par dominējošo koronavīrusa celmu Amerikas Savienotajās Valstīs. Šis vīrusa variants joprojām ir daļa no koronavīrusa Omicron saimes. Kas mums par to jāzina? Skaidro CNN.

Laika posmā no 28. aprīļa līdz 11. maijam Amerikā gandrīz 30% jauno gadījumu izraisīja KP.2, salīdzinot ar mazāk nekā 16% divu nedēļu periodā pirms tam.

Kas cilvēkiem būtu jāzina par šo jauno variantu? Kādi ir infekcijas simptomi? Vai vakcīnas joprojām darbojas pret jauno celmu? Vai mājas pārbaude joprojām ir uzticama? Cik ilgi cilvēkiem vajadzētu izolēties, ja viņi saslimst ar KP.2? Kam vajadzētu lietot pretvīrusu ārstēšanu, ja viņi saslimst ar šāda veida Covid-19? Un kādi ir norādījumi cilvēkiem ar novājinātu imunitāti - vai viņiem vajadzētu atkal sākt nēsāt maskas? Uz šiem jautājumiem atbildes sniedz doktore Leana Vena.

Kas cilvēkiem būtu jāzina par šo jauno variantu KP.2?

Kopš Covid-19 sākuma medicīnas pasaule ir novērojusi arvien jaunus variantus - sākotnējais vīrusa celms tika aizstāts ar Alfa variantu, tad bija Beta, tad Delta un tad Omicron. KP.2 ir daļa no Omicron saimes.

Ikreiz, kad ir jauns variants, ir jāuzdod trīs galvenie jautājumi: vai tas ir lipīgāks? Vai tas izraisa smagāku slimību? Un vai esošās vakcīnas un ārstēšanas metodes uz to iedarbojas?

Viens no iemesliem, kāpēc jauns celms izspiež iepriekš dominējošos, ir tas, ka tas ir tikpat lipīgs vai vēl vairāk. Tas nozīmē, ka KP.2 var izplatīties ļoti viegli - koronavīruss ir ārkārtīgi lipīgs un tāpēc no tā ir grūti izvairīties.

Labā ziņa ir tā, ka KP.2 neizraisa smagāku slimību un nav iemesla uzskatīt, ka esošās vakcīnas un ārstēšanas metodes pret to nedarbotos.

Kādi ir infekcijas simptomi ar KP.2?

Lielākā daļa cilvēku, kas saslimst ar koronavīrusu, nekad nezinās, kāds variants izraisa viņu simptomus. Covid-19 infekcijas simptomi ir iesnas, iekaisis kakls, galvassāpes, drudzis, klepus un ķermeņa sāpes. Dažiem cilvēkiem var rasties smagāki simptomi, piemēram, elpas trūkums. Covid-19 var arī saasināt hroniskas saslimšanas, piemēram, sirds mazspēju.

Ir svarīgi atcerēties, ka daudziem cilvēkiem Covid-19 simptomus var būt grūti atšķirt no citām vīrusu infekcijām, piemēram, gripas vai saaukstēšanās.

Vai mājās veicamie testi joprojām ir uzticami?

Ātrās antigēnu mājas pārbaudes ir vienkārša un ērta metode Covid-19 skrīningam, lai gan tie nav tik uzticami vai precīzi kā laboratorijas testi. Nekas neliecina, ka mājas testi ir mazāk efektīvi pret šo jauno variantu salīdzinājumā ar iepriekšējiem variantiem.

Vai esošās vakcīnas darbojas pret KP.2?

Esošajām vakcīnām joprojām vajadzētu iedarboties pret KP.2. Paredzams, ka amatpersonas rudenī ieteiks jaunizveidoto Covid-19 vakcīnas versiju - jaunās vakcīnas atšķirsies no pašreizējām vakcīnām, jo ​​jaunākās vakcīnas būs vērstas uz variantiem, kas, kā tiek prognozēts, būs izplatīti rudenī un ziemā. Ja veselības aizsardzības amatpersonas prognozēs, ka KP.2 būs starp šiem variantiem, rudens vakcīnas, iespējams, būs vēl efektīvākas pret KP.2.

Cik ilgi cilvēkiem vajadzētu izolēties, ja viņi saslimst ar Covid-19?

Šobrīd veselības organizācijas iesaka cilvēkiem, kam diagnosticēts Covid-19, palikt mājās, līdz viņi ir bez drudža vismaz 24 stundas un viņu simptomi uzlabojas. Nākamās piecas dienas viņiem joprojām jācenšas veikt papildu piesardzības pasākumus, piemēram, nēsāt masku un ierobežot ciešu kontaktu ar citiem.

Kam vajadzētu lietot pretvīrusu ārstēšanu, ja viņi saslimst ar Covid-19?

Cilvēkiem, kuriem ir augsts risks saslimt ar smagu Covid-19 izraisītu slimību, jāapsver pretvīrusu terapija. Šajā augsta riska kategorijā ietilpst vecāka gadagājuma cilvēki, cilvēki ar novājinātu imunitāti un tie, kuriem ir nopietnas veselības problēmas.

Svarīgākais