ANO apstiprina jaunu piemiņas dienu 11. jūlijā

© unsplash.com

ANO Ģenerālā asambleja Ņujorkā ceturtdien nobalsoja par Srebrenicas genocīda piemiņas dienas noteikšanu 11.jūlijā.

"Starptautiskā pārdomu un piemiņas diena" būs veltīta vairāk nekā 8000 Bosnijas musulmaņu vīriešiem un zēniem, kurus Bosnijas serbu armija 1995.gada jūlijā noslepkavoja Srebrenicas pilsētā un tās apkārtnē.

Šī piemiņas diena tika noteikta pēc Vācijas un Ruandas ierosinājuma, bet pret to bija Serbija un vairākas citas valstis. Tā oficiāli tiks atzīmēta no nākamā gada, kad paies 40 gadi no šī slaktiņa.

"Mūsu iniciatīva ir par upuru piemiņas godināšanu un izdzīvojušo atbalstīšanu, kas turpina dzīvot ar šī liktenīgā laika rētām," paziņoja Vācijas vēstniece ANO Antje Lēndertse.

Pieņemtā rezolūcija bez ierunām nosoda jebkādu Srebrenicas genocīda kā vēsturiska notikuma noliegšanu, kā arī darbības, kas glorificē tos, kurus starptautiskās tiesas notiesājušas par kara noziegumiem, noziegumiem pret cilvēci un genocīdu, ieskaitot par Srebrenicas genocīdu atbildīgos.

Balsojuma iznākums neatbilda gaidītajam, jo par balsoja tika 84 valstis, 19 balsoja pret un 68 atturējās.

Starp valstīm, kas balsoja pret, bija Serbija, Ķīna, Krievija un Ungārija. Serbijas delegācija paziņoja, ka šāda piemiņas diena kalpos reģiona sašķeltībai un hierarhijas noteikšanai starp kara upuriem.