Ukrainas kara 821. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:20]

© pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 24. maijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:20. 24. maijā Ukrainas aviācija trāpīja 16 apgabalos, kur atradās okupanti, raksta pravda.com.ua.

20:27. Šodien Doņeckas apgabala Bahmutas, Kramatorskas un Pokrovskas rajoni nonāca Krievijas uzbrukumos, kuru rezultātā tika nāvējoši ievainoti trīs cilvēki, raksta pravda.com.ua.

19:21. Rumānijā aizturēts vīrietis, kurš tiek turēts aizdomās par spiegošanu Maskavas labā. Tas ir pirmais šāds gadījums Rumānijā kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā pirms vairāk nekā diviem gadiem. Prokuratūra paziņoja, ka aizturētais Rumānijas pilsonis "kopš 2022.gada novēroja Rumānijas vai NATO militāros objektus, kas atrodas netālu no Tulčas pašvaldības", pie robežas ar Ukrainu. Viņš tiek turēts aizdomās par "militāras informācijas vākšanu un militārās kaujas tehnikas un personāla pārvietošanās fotografēšanu pierobežas zonā" un šīs informācijas nodošanu diplomātiem no Krievijas vēstniecības Bukarestē, paziņoja prokuratūra.

18:35. Vācija kopā ar Dāniju piegādājusi Ukrainai desmit tankus "Leopard 1A5", liecina Vācijas valdības atjaunotais saraksts ar Kijivai sniegto militāro palīdzību. Vācija piegādājusi Ukrainai arī trīs augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmas jeb HIMARS un astoņarpus tūkstošus 155 milimetru artilērijas lādiņu. Jaunajā militārās palīdzības paketē iekļauti arī 20 izlūkošanas bezpilota lidaparāti VECTOR un 34 lidaparāti RQ-35 HEIDRUN. Vācija piegādājusi Ukraina arī vienu speciālo tanku tiltu celtniecībai un vienu inženierdarbu tanku DACHS, vienu bruņotu evakuācijas transportlīdzekli, četrus atmīnēšanas tankus un citu bruņutehniku.

17:49. Krievijas militārpersonas atkal uzbrūk Harkivai un tuvākajam apgabalam. Pēc pilsētas mēra teiktā, uzlidojuma laikā Harkivā noticis sprādziens, raksta pravda.com.ua.

16:10 Ungārija centīsies neiesaistīties nekādās NATO operācijās, kuru mērķis ir atbalstīt Ukrainu, piektdien paziņojis Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, apgalvojot, ka militārā alianse un Eiropas Savienība (ES) virzās uz tiešāku konfliktu ar Krieviju.

15:50 Ukrainas armija apturējusi Krievijas karaspēku Harkivas virzienā un veic pretuzbrukuma pasākumus, paziņojis Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galvenās operatīvās pārvaldes pārstāvis pulkvedis Ihors Prohorenko.

15:48 Ukrainas Valsts prezidents Vladimirs Zelenskis piektdien, 24. maijā, Harkivā rīkoja tikšanos par operatīvo situāciju reģionā.

15:15 Krievijas Ārlietu ministrija pārtraukusi jaunu ārzemju pasu izsniegšanu pilsoņiem, kuri izvairās no iesaukšanas - ārvalstīs dzīvojošie pilsoņi paliks bez dokumentiem.

13:10 Krievijas diktators Vladimirs Putins pilna mēroga kara trešajā gadā joprojām nav gatavs mieram, uzskata Francijas prezidents Emanuels Makrons.

"Pasaulē visiem viss ir skaidrs. Viņš ir tas, kas izlēma sākt šo karu, un viņš nav gatavs mieram," intervijā amerikāņu raidsabiedrībai CNBC sacīja Francijas prezidents.

Makrons arī atgādināja, ka Putins atteicies no viņa piedāvājuma par pamieru olimpisko spēļu laikā.

Francijas prezidents norādīja, ka "olimpiskais pamiers" ir tradīcija, un būtu bijis "ļoti svarīgi izmantot šo logu viena mēneša garumā".

Makrons arī pauda, ka pamiers viņam nenozīmē finālu.

"Stabils miers - tas ir fināls," rezumēja Makrons.

12:52 Harkivas apgabalā, Liptsovas apgabalā ienaidnieks cieta ievērojamus zaudējumus un pārgāja uz aktīvu aizsardzību, turpinās intensīva karadarbība Ivanovskas apgabalā un Časovij jar pieejās.

11:49. Ukrainas okupēto teritoriju reintegrācijas ministrija paziņojusi par lēmumu no atsevišķām Harkivas apgabala apdzīvotajām vietām piespiedu kārtā evakuēt 123 bērnus, ziņo pravda.com.ua. Tas attieksies uz bāreņiem un tiem bērniem, kuru vecākiem ir atņemta aizgādība, kā arī viņu likumīgajiem aizbildņiem.

No 36 apdzīvotām vietām Bogoduhova, Izjumas, Kupjanskas un Čuhuivas rajonos plānots veikt 123 bērnu obligāto evakuāciju. Tie, kas tiks evakuēti, vispirms tiks izmitināti Harkivā, bet pēc tam nogādāti Volīnas apgabalā Ukrainas ziemeļrietumos. Plānots, ka evakuācija ilgs 60 dienas.

10:50. ASV militārajā bāzē Arizonas štatā noslēgušās pirmās ukraiņu pilotu grupas apmācības darbam ar reaktīvajiem iznīcinātājiem F-16, pavēstīja ASV Nacionālās gvardes gaisa spēku preses sekretāre Erina Hanigana.

Tas ir svarīgs solis ceļā uz to, lai Ukrainas debesīs parādītos ASV ražoti moderni iznīcinātāji, sacīja amatpersona. Apmācības notikušas Nacionālās gvardes gaisa spēku bāzē Tūsonā. Apmācīto pilotu skaits un mācību noslēguma laiks netiek izpausti "drošības apsvērumu dēļ", skaidroja Hanigana.

09:06. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 498 940 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1240 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7635 tankus, 14 775 bruņutransportierus, 12 902 lielgabalus un mīnmetējus, 1080 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 813 zenītartilērijas iekārtas, 356 lidmašīnas, 326 helikopterus, 10 401 bezpilota lidaparātu, 2209 spārnotās raķetes, 27 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 17 569 automobiļus un autocisternas, kā arī 2101 specializētās tehnikas vienību.

08:12. Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" nosūtīs datortehnikas kravu Čerņihivas Nacionālo tehnoloģiju universitātei Ukrainā.

07:08. Ceturtdienas vakarā Ukraina ar raķetēm apšaudījusi Krimu, un sprādzieni bija dzirdami vairākās Krievijas okupētās Ukrainas pussalas pilsētās, platformā "Telegram" vēsta vietējie kanāli. Abu pušu avoti ziņo par atšķirīgiem ukraiņu trieciena rezultātiem, bet pašu trieciena faktu nenoliedz.

Pie Aluštas, Krimas dienvidaustrumu krastā, triecienā iznīcināts krievu militārais sakaru mezgls, vēsta ukraiņu un Krimas tatāru partizānu kustības "Telegram" kanāls ATEŠ.

00:10. Ceturtdien, 23. maijā, Odesas slimnīcā nomira maza meitenīte, kura 29. aprīlī Krievijas trieciena laikā tika smagi ievainota sirdī. Toreiz Krievija pilsētai uzbruka ar kasešu kaujas lādiņiem, kas trāpīja Nacionālās universitātes "Odesas Juridiskā akadēmija" studentu pilī, kas pazīstama kā "Harija Potera pils".

Svarīgākais