Zviedru militārais komandieris brīdina par Putina plāniem attiecībā uz Gotlandi

© Pixabay.com

Krievijas prezidents Vladimirs Putins skatās uz Zviedrijas Gotlandes salu, brīdinājis Zviedrijas aizsardzības vadītājs Mikaels Bīdens, raksta Politico.

Gotlande ir Zviedrijas lielākā sala un atrodas stratēģiski izdevīgā vietā Baltijas jūras vidū starp Stokholmu un Kaļiņingradu. Krievija nolēmusi vienpusēji mainīt jūras robežu ar Lietuvu un Somiju Baltijas jūrā, teikts trešdien Krievijas valdības mājaslapā publicētajā dekrētā. Vēlāk gan Krievijas plāns mainīt jūras robežas ar Lietuvu un Somiju no ministrijas mājaslapas tika izņemts.

"Putins skatās uz Gotlandi ar abām acīm," teica Bīdens.

“Viņa mērķis ir atgūt kontroli pār Baltijas jūru," viņš norādīja. "Ja Krievija pārņems kontroli un bloķēs Baltijas jūru, tam būs milzīga ietekme uz mūsu dzīvi Zviedrijā un visās citās Baltijas jūras piekrastes valstīs. Mēs to nevaram pieļaut," viņš uzsvēra. “Baltijas jūra nedrīkst kļūt par Putina rotaļu laukumu, kur viņš iebiedē NATO dalībvalstis.”

Pēc viņa teiktā, Krievijas tankkuģi nesen viesojušies Gotlandes salas austrumu piekrastē. Aptuveni 1400 kuģu flote darbojās ārpus oficiālā jūrniecības sektora, kas oficiāli nepieder nevienam bruņotajam spēkam, tāpēc NATO šeit ir maz iespēju rīkoties.

Svarīgākais