Laiki mainās: partneri randiņiem tagad izvēlas pēc emocijzīmēm, ziņojuma garuma un atbildes laika

© Pixabay.com

Iepazīšanās laikā ķermeņa valoda vienmēr ir bijusi būtisks veids, kā paziņot to, ko nevar pateikt skaļi - neverbālā komunikācija var izteikt ļoti daudz. Taču mūsdienās randiņos, kas arvien biežāk notiek tiešsaistē, nereti savu sarunu partneri nemaz neredzam. Eksperti uzskata, ka šodien digitālā ķermeņa valoda ir būtiska mūsdienu iepazīšanās sastāvdaļu. Ar stāstu dalās Time.com.

Digitālā ķermeņa valoda jeb DĶV ir saziņa, kurā digitālā mijiedarbība, piemēram, ziņojumapmaiņa iepazīšanās lietotnē vai teksta veidā, tiek izmantota, lai izteiktu vai nodotu kontekstuālu informāciju.

Tāpat kā parastā ķermeņa valoda, arī DĶV mērķis ir nolasīt to, kas netiek skaļi pateikts, - tas nozīmē, ka šķietami ierastie digitālās komunikācijas aspekti, piemēram, emocijzīmes, pieturzīmes, ziņojuma garums un atbildes laiks, tagad ir svarīgi veidi, kā “nolasīt” potenciālo partneri.

Saskaņā ar pētījumu par jaunās paaudzes iepazīšanos, 77% cilvēku, kas izmanto digitālās iepazīšanās platformas, saka, ka DĶV daudz atklāj par otra interesēm un nodomiem.

Ziņojumā, kurā tika aptaujāti vairāk nekā 15 000 cilvēku, tika secināts, ka 69% aptaujāto paļaujas uz DĶV, lai izlemtu, vai viņi vēlas arī dzīvē satikt virtuālo sarunu biedru.

Licencēts laulību un ģimenes terapeits Moe Ari Braunss saka, ka tam nevajadzētu būt pārsteigumam, ņemot vērā pastāvīgo tehnoloģiju klātbūtni cilvēku dzīves laikā.

"Jaunās paaudzes randiņi ir digitālā iedzimtā paaudze," Brauns stāsta. "Viņi ir dzimuši ar tehnoloģijām un nepazīst pasauli bez tām, taču tas ir ļāvis viņiem lieliski interpretēt, kāda būtu verbālo un neverbālo signālu tiešsaistes versija, tāpēc viņi prot lasīt DĶV kā veidu, kā izprast kāda cilvēka vārdus un iepazīšanās nodomus."

Lai gan DĶV tulkošana ātri kļūst par mūsdienu iepazīšanās neatņemamu sastāvdaļu, tā ir radījusi dažus unikālus izaicinājumus randiņiem. 56% aptaujāto atzina, ka ir pārlieku analizējuši kāda cilvēka digitālo ķermeņa valodu.

Brauns norāda uz trim lietām, kuras visvairāk rūpēja DĶV: kurš uzsāk sarunu, atbilžu laiks un ziņojumu konsekvence.

"Laba komunikācija ir skaidra par saviem nodomiem jau no paša sākuma," viņš saka. "Izskatās, ka laba DĶV neatstāj daudz interpretācijas iespēju, tāpēc nevajadzētu izmantot viena vārda atbildes vai ļoti īsas atbildes. Mēs vēlamies vienmēr būt pārdomāti savās atbildēs un domāt par to, kā to uztvers cita persona."

Brauns saka, ka tas var būt tikpat vienkārši, kā rūpīgi apsvērt, kādas emocijzīmes izmantojat vai pieturzīmes teikuma beigās.

"DĶV mīnuss ir tāds, ka mēs, iespējams, palaidīsim garām tiešām lieliskus potenciālos partnerus," saka Brauns. "Ja mēs pārāk daudz interpretējam, mēs galu galā vairs neredzam īsto ainu."

Lai gan DĶV var būt lielisks veids, kā novērtēt, vai ir interese doties uz randiņu, Brauns saka, ka tam nevajadzētu būt vienīgajam potenciālo partneru pārbaudes rādītājam.

Brauns arī uzsver, ka šādas sarunas var būt labākas klātienē, un uzsver, ka labam DĶV vajadzētu radīt personisku savienojumu, nevis to pilnībā aizstāt. Citiem vārdiem sakot, lai gan pasaule kļūst arvien digitālāka, šķiet, ka joprojām nav nekas labāks kā iepazīties reālajā dzīvē.