“Pērtiķi krīt no kokiem kā āboli”. Meksikā masveidā mirst pērtiķi

© Pixabay.com

Augstā gaisa temperatūra Meksikā ir saistīta ar desmitiem un, iespējams, simtiem pērtiķu nāves gadījumu, ziņo The Guardian.

Vismaz 83 no vidēja izmēra primātiem, kas ir pazīstami ar savām rūcošajām balsīm, tika atrasti miruši Tabasko līča piekrastes štatā. Vairākus izglāba iedzīvotāji, dzīvniekus steidzami nogādājot pie vietējā veterinārārsta, kurš cīnījās, lai viņus glābtu.

"Viņi ieradās kritiskā stāvoklī, ar dehidratāciju un drudzi," sacīja Doktos Serhio Valencuela. “Viņi bija ļengani kā lupatas. Tas bija karstuma dūriens. ”

Lai gan Meksikas nežēlīgais karstuma vilnis kopš marta ir saistīts ar vismaz 26 cilvēku nāvi, veterinārārsti un glābēji apgalvo, ka tas ir nogalinājis desmitiem un, iespējams, simtiem pērtiķu.

Tekolutiljas pilsētā Tabasko mirušie pērtiķi tika atrasti piektdien, kad tos atrada vietējā brīvprātīgo ugunsdzēsēju un glābšanas vienība.

Savvaļas biologs Gilberto Pozo saskaitīja aptuveni 83 dzīvniekus, kas miruši vai mirst uz zemes zem kokiem. Tas sākās aptuveni 5. maijā un sasniedza maksimumu nedēļas nogalē.

"Viņi krita no kokiem kā āboli," sacīja Pozo. "Viņi bija smagas dehidratācijas stāvoklī, un viņi nomira dažu minūšu laikā." Pozo saka, ka kritieni no vairākiem desmitiem metru nodara papildu bojājumus, kas bieži vien piebeidz pērtiķus.

Pozo nāves gadījumus saista ar faktoru “sinerģiju” - lielu karstumu, sausumu, mežu ugunsgrēkiem un mežizstrādi, kas atņem pērtiķiem ūdeni, ēnu un augļus, ko viņi ēd.

"Tas mums kaut ko stāsta par to, kas notiek ar klimata pārmaiņām,” viņš piebilda.

Pozo grupa ir izveidojusi īpašas atveseļošanās stacijas pērtiķiem - pašlaik tajā atrodas pieci pērtiķi, bet ir cietuši arī putni un rāpuļi, un cenšas izveidot specializētu veterinārārstu komandu, lai sniegtu primātiem viņiem nepieciešamo aprūpi.

Līdz 9. maijam vismaz deviņas pilsētas Meksikā bija uzstādījušas temperatūras rekordus.

Gandrīz visā valstī šogad līdz šim nokrišņu daudzums ir mazāks par vidējo, ezeri un dambji izžūst, ūdens krājumi beidzas, un varas iestādēm ir nācies piegādāt ūdeni, sākot no slimnīcām un beidzot ar ugunsdzēsēju komandām. Zemais ūdens līmenis pie hidroelektrostaciju aizsprostiem ir veicinājis elektroenerģijas padeves pārtraukumus vairākās valsts daļās.

Arī cilvēki jūt siltumu. Pirmdien valstī lielākā veikalu ķēde paziņoja, ka dažās vietās ierobežo ledus iegādi līdz diviem vai trim maisiņiem vienam klientam.

Svarīgākais