Ukraina pirmoreiz pasaulē izmanto jaunas tehnoloģijas karā ar Krieviju

© Pixabay.com

Ukraina ir pirmā pasaulē, kas izmantoja virszemes bezpilota kuterus ar pretgaisa aizsardzības sistēmu, atzīmē militārie analītiķi, raksta dialog.ua.

Ukrainas armija kārtējo reizi demonstrējusi savu inovāciju kaujas laukā, radot pasaulē pirmos virszemes bezpilota ūdens transportlīdzekļus, kas aprīkoti ar pretgaisa aizsardzības sistēmām.

Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts izdevumā “Naval News”, šie bezpilota aparāti jau tiek aktīvi izmantoti kaujas apstākļos. Pēc pētnieku teiktā, pierādījumi par jaunu bezpilota kuteru izmantošanu atrasti Krievijas Aizsardzības ministrijas 6. maijā publicētajā video.

Kadros redzams, kā Krievijas helikopters Ka-29TB uzbrūk un galu galā trāpa bezpilota kuterim, kas aprīkots ar raķetēm.

Kuteri, ko Ukraina bieži izmanto Melnajā jūrā, iepriekš ir bijuši neaizsargāti pret gaisa uzbrukumiem. Krievijas helikopteri un lidmašīnas tos ir veiksmīgi neitralizējuši ar savu uguns spēku, taču bezpilota raķešu laivu parādīšanās varētu būtiski mainīt šo līdzsvaru.

Jaunie Ukrainas kuteri-droni ir aprīkoti ar divām R-73 raķetēm, kas sākotnēji bija paredzētas iznīcinātājiem MiG-29 un Su-27. Lai gan palaišana no zemes samazina raķešu darbības rādiusu uz pusi, salīdzinot ar palaišanu no gaisa, arī to efektivitāte jūras droniem joprojām ir ievērojama.

Raķešu praktiskais darbības rādiuss varētu būt vēl mazāks, ko ierobežo laivā uzstādītā aprīkojuma iespējas, tomēr, izmantojot vienu vai divus no šiem bezpilota lidaparātiem kopā ar parastajiem jūras bezpilota lidaparātiem, var nodrošināt aizsardzību pret gaisa uzbrukumiem, turklāt šīs sistēmas var izmantot, lai uzbruktu lidmašīnām pacelšanās vai nolaišanās laikā Krimā, kas, pēc pētnieka domām, jau ir noticis.

Ukrainas flotes bezpilota lidaparāti kļuvuši par būtisku draudu Krievijas Melnās jūras flotei - Kijivai izdevās piespiest Maskavu izņemt daļu kuģu no Krimas un atbloķēt graudu piegādes ceļu no Melnās jūras ostām. Jaunas bezpilota pretgaisa aizsardzības laivas varētu paātrināt šo tendenci, nodrošinot papildu drošību Ukrainas operācijām un piegādēm.

Svarīgākais