Ukrainas kara 820. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:01]

© pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 23. maijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:01 ASV prezidents Džo Baidens, visticamāk, izlaidīs nākammēnes ieplānoto Ukrainas samitu, jo tas notiek vienlaikus ar līdzekļu vākšanas kampaņu Kalifornijā, kurā viņš plāno piedalīties kopā ar Džordžu Klūniju, Džūliju Robertsu un citām zvaigznēm.

20:50 Kopš pilna mēroga kara sākuma Lielbritānija ir nodevusi Ukrainai vairāk nekā četrus tūkstošus bezpilota lidaparātu 500 miljonu mārciņu vērtībā.

Pēc Lielbritānijas aizsardzības ministra Granta Šapsa teiktā, šie droni jau ir iznīcinājuši Krievijas aprīkojumu 1 miljarda mārciņu vērtībā. Mēs runājam par vairāk nekā 30 dažādiem bezpilota lidaparātu veidiem. Nākamā gada laikā Londona bezpilota lidaparātu iegādei Ukrainai iztērēs vēl 325 miljonus, raksta The Telegraph.

Šaps atzīmēja, ka britu izlūkošanas bezpilota lidaparāti okupētajā Krimā pārvarējuši "augstas kapacitātes" Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas, savukārt vidēja augstuma bezpilota lidaparāti palīdzējuši apgādāt Ukrainas karaspēku ar ģeneratoriem, pārtiku, ūdeni un munīciju.

20:06 110. mehanizētās brigādes pretgaisa ložmetēji šodien iznīcināja Krievijas Su-25. Jāatzīmē, ka arī vakar šīs brigādes ložmetēji iznīcināju vienu Krievu lidmašīnu Su-25.

19:00. ASV varētu atļaut Ukrainas armijai veikt triecienus ar amerikāņu ieročiem atsevišķiem mērķiem Krievijā, vēsta laikraksts "New York Times", atsaucoties uz informētu amatpersonu teikto. Baltajā namā notiek aktīvas diskusijas par to, lai aizliegumu vājinātu un ļautu ukraiņiem izmantot amerikāņu ieročus triecieniem raķešu un artilērijas palaišanas iekārtām, kas izvietotas tieši aiz robežas ar Krieviju, vēsta laikraksts. "Priekšlikums, ko pagājušajā nedēļā pēc vizītes Kijivā izvirzīja valsts sekretārs Entonijs Blinkens, joprojām ir izstrādes stadijā, un nav skaidrs, cik daudzi no [ASV prezidenta Džo] Baidena tuvākā loka kolēģiem to ir atbalstījuši. Saskaņā ar amatpersonu teikto tā vēl nav oficiāli iesniegta prezidentam, kas tradicionāli ir visuzmanīgākais," norāda laikraksts.

17:55. Harkivas apgabalā Krievijas karaspēks pilnībā iestidzis ielu kaujās par Vovčansku, sociālajā tīklā "Facebook" ceturtdien pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis. "Turpinu savu darbu Austrumu frontes daļās. Pēc pirmajiem nebūtiskajiem panākumiem uzbrukuma kauju gaitā Harkivas apgabalā ienaidnieks pilnībā iestidzis ielu kaujās par Vovčansku un ir cietis ļoti smagus zaudējumus triecienvienību personālsastāva rindās," situāciju raksturoja Sirskis. "Šobrīd ienaidnieks no dažādiem virzieniem pārsviež rezerves, cenšoties atbalstīt aktīvās trieciena darbības, bet nesekmīgi," norādīja virspavēlnieks.

16:55. Tas, ka Ukrainai nav pietiekami stipras pretgaisa aizsardzības, ir pasaules vājums, izsakoties per Krievijas kārtējiem raķešu triecieniem Harkivai, sociālajā tīklā "Facebook" pauda Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. "Ārkārtīgi cietsirdīgs Krievijas uzbrukums Harkivai un Ļubotina. Atbilstoši provizoriskajai informācijai - 15 raķetes vienlaikus. Diemžēl ir nogalinātie un cietušie. Ārkārtas dienesti jau ir trāpījuma vietās, un katram cietušajam tiks sniegta nepieciešamā palīdzība," solīja prezidents.

15:58 Pēcpusdienā Ukrainas Aizsardzības ministrijas Aizsardzības izlūkošana veikusi dronu triecienu, lai iznīcinātu Krievijas Federācijas militāri rūpnieciskā kompleksa infrastruktūru Tatarstānā, ziņo "Ukrainska Pravda".

Saskaņā ar mediju avotiem, ar bezpilota lidaparātiem jau ir uzbrukuts mērķiem Kazaņā un Ņižņekamskā, kur atrodas vairāki stratēģiski svarīgi uzņēmumi, kas ražo militāros produktus.

Darbu pārtraukušas arī abu Krievijas pilsētu lidostas.

15:01 Krievijas spēki atkārtoti bombardējuši Harkivas pilsētu pēc tam, kad iepriekš uzbrukumā tika nogalināti septiņi cilvēki, paziņojis Harkovas apgabala militārās pārvaldes vadītājs Oļehs Siņehubovs.

Ukrainas gaisa spēki ziņo, ka Krievijas taktiskā lidmašīna ir palaidusi vairākas vadāmās aviācijas bumbas uz Harkivas apgabalu.

Iepriekšējais uzbrukums Harkivas pilsētai prasīja 7 cilvēku dzīvības, bet vēl 16 guvuši ievainojumus.

13:56 Pēc jaunākā briesmīgā Krievijas uzbrukuma Harkivas pilsētai un Harkovas apgabalam, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis mudina pasaules līderus būt izlēmīgākiem darbībās pret Krievijas teroru un aicina ļaut Ukrainai efektīvi iznīcināt Krievijas raķešu iekārtas Krievijas Federācijas teritorijā, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

"Krievijas teroristi gūst labumu no pretgaisa aizsardzības trūkuma Ukrainā un mūsu nespējas iznīcināt teroristu raķešu palaišanas iekārtas to precīzās vietās pie mūsu robežām. Un šī vājība ir nevis mūsu, bet gan pasaules vājība, kurai vairāk nekā divus gadus nav bijis pietiekami daudz drosmes, lai sniegtu teroristiem tādu attieksmi, kādu viņi ir pelnījuši," sacīja Zelenskis.

12:48.Krievijas raķešu triecienā Ukrainas otrai lielākajai pilsētai Harkivai ceturtdien nogalināti seši cilvēki, paziņojis Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Sinehubovs. 11 cilvēki ievainoti.

Pēc Ukrainas varasiestāžu sniegtās informācijas, Krievijas karaspēks no kompleksa S-300 uz Harkivu un tās priekšpilsētām izšāvis vismaz 15 raķetes. Harkivas mērs Ihors Terehovs paziņoja, ka ir apstiprināta informācija par triecieniem transporta infrastruktūrai un komunālajam uzņēmumam. Trieciens skāris arī kādu privātu uzņēmumu.

11:12. Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā jau 14. reizi uzņemti ar labdarības projekta M-Help.com organizēto palīdzības autobusu atgādātie Ukrainas karā smagi cietušie kareivji. Šoreiz tālo ceļu līdz Latvijai mēroja 18 smagi ievainotie. Kopš Krievijas uzsāktā kara sākuma Austrumu slimnīcā stacionāri uzņemti jau 284 Ukrainas karavīri, tostarp arī Rehabilitācijas klīnikā - 60 karavīru.

11:00. Norvēģijas valdība no 29.maija aizliegs ieceļot valstī Krievijas tūristiem un citiem Krievijas pilsoņiem, kuru iecerētā brauciena mērķis nav primāri svarīgs. Norvēģijas valdība skaidro, ka šis lēmums ir reakcija uz Krievijas nelikumīgo agresiju pret Ukrainu.

09:52. Polija apsver iespēju izmantot savas pretgaisa aizsardzības sistēmas Ukrainas pierobežā, lai no Polijas teritorijas notriektu Krievijas raķetes virs Ukrainas, vēsta Polijas radiostacija "RMF24", atsaucoties uz Polijas Ārlietu ministriju.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba šonedēļ paziņoja, ka "Ukraina lūdz savus partnerus apsvērt iespēju no savas teritorijas notriekt raķetes, ko Krievija izšauj uz Ukrainas teritoriju". Polijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Pāvels Vroņskis sacīja, ka "tas ir apspriežams jautājums, tas ietver daudzus nosacījumus".

09:17. Prezidents Volodimirs Zelenskis plāno apmeklēt jūnijā D-dienas piemiņas pasākumus Francijā, kam sekos G7 sanāksme Itālijā. Mediji vēsta, ka Zelenskis izmantos šīs ārvalstu vizītes, lai lūgu Ukrainas sabiedroto palīdzību. Prezidents lūgs sabiedrotajiem lielāku militāro atbalstu, kā arī aicinās NATO notriekt Krievija raķetes, tieši tādas, kādas ASV notrieca, kad Irāna uzbruka Izraēlai. Zelenskis arī plāno lūgt ASV un Eiropas valstīm konfiscēt Krievijas aktīvus, lai palīdzētu finansēt Ukrainas aizsardzību un iespējamo rekonstrukciju, atsaucoties uz Politico, ziņo pravda.com.ua.

08:14. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 497 700 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1330 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7622 tankus, 14 748 bruņutransportierus, 12 860 lielgabalus un mīnmetējus, 1077 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 813 zenītartilērijas iekārtas, 355 lidmašīnas, 326 helikopterus, 10 391 bezpilota lidaparātu, 2209 spārnotās raķetes, 27 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 17 513 automobiļus un autocisternas, kā arī 2094 specializētās tehnikas vienības.

07:07. Ukrainas armija 22. maijā Pokrovskas frontē notrieca Krievijas lidmašīnu Su-25, raksta pravda.com.ua.

Ukrainas Ģenerālštābs ziņo, ka 22. maijā Krievijas armija koncentrēja spēkus Harkivas apgabalā, kā arī Pokrovskas un Kurahovas frontēs Doņeckas apgabalā.

00:10 Pie Volčanskas Harkovas apgabalā krievi cenšas izlauzties cauri Ukrainas aizsardzībai ar diennaktīm gariem kājnieku uzbrukumiem, izmantojot dažāda veida artilēriju, bombardējot ar KAB, un izmantojot ne tikai lidojošos FPV bezpilota lidaparātus, bet arī sauszemes pašgājējus.

Ienaidnieka rīcība ir identiska Bahmutai un Avdijevkai, taču, neskatoties uz visiem okupantu mēģinājumiem, situācija joprojām ir Ukrainas Aizsardzības spēku kontrolē.

Svarīgākais