Itālijā pēdējo 40 gadu spēcīgākā zemestrīce vulkāna tuvumā - evakuēti iedzīvotāji

© Pixabay.com

Ēkās izveidojās plaisas pēc 150 zemestrīcēm netālu no Neapoles, raksta The Guardian.

Cilvēki tika evakuēti un daudzi gulēja savās automašīnās vai uz ielas pēc pēdējo 40 gadu laikā spēcīgākās zemestrīces, kas satricināja teritoriju ap plašo Campi Flegrei vulkānu netālu no Neapoles.

4,4 magnitūdu zemestrīcēm Pocuoli, blīvi apdzīvotā ostas pilsētā, sekoja 150 zemestrīces, kas bija spēcīgi jūtamas arī Neapolē.

Vietējie mediji vēsta, ka ēkās izveidojušās plaisas un sabrukuši mūra gabali. Otrdien tika slēgtas skolas Pocuoli un Neapoles rajonos.

"Mēs pametām savu māju pusnaktī un devāmies pie sava dēla Neapolē," sacīja Mimmo Pignatelli, kurš dzīvo Solfatarā, pilsētā, kas atrodas blakus vienam no Campi Flegrei 24 senajiem vulkāna krāteriem.

"Mēs esam pieraduši pie zemestrīcēm, taču šī bija ļoti biedējoša, jo tā bija spēcīgākā pēdējo 40 gadu laikā. Mēs varējām sajust, kā zeme kustas.”

Seismiskā aktivitāte Campi Flegrei, kurā dzīvo vismaz 360 000 cilvēku, pēdējos divos gados ir pastiprinājusies, un zemestrīču biežums un stiprums ir palielinājies.

Itālijas valdība ir izstrādājusi masveida evakuācijas plānu, kura izmēģinājumi gaidāmi maija beigās.

7 jūdžu garā Campi Flegrei vulkānu josla ir daudz lielāka nekā tuvumā esošais konusveida Vezuvs, kas iznīcināja seno romiešu pilsētu Pompeju mūsu ēras 79. gadā, un ir daudz aktīvāks.

Vulkāns ir bijis nemierīgs vairāk nekā 70 gadus, ko izraisa parādība, ko zinātnieki saprot kā pakāpenisku Zemes virsmas daļas kustību, ko izraisa pazemes magmas kameras piepildīšanās vai iztukšošana. Pēdējo reizi Campi Flegrei bija zemestrīču uzliesmojums 80. gadu sākumā.