Japāna aizsedz skatu uz ikonisko Fudži kalnu

© Pixabay.com

Tūristu grupas ar savu lielgabarīta bagāžu spraucas cauri pūlim, meklējot perfektu kadru. Viņi ir saspiedušies uz ietves iepretim veikalam, taču tas nav parasts veikals. Aiz tā paceļas Japānas augstākā virsotne, majestātiskais Fudži kalns - sniegotā 3776 m augstā virsotne veido satriecošu fonu tiem, kas meklē savu nākamo pašbildi vai “Instagram” cienīgu mirkli. Tomēr tagad to vairs nevar izdarīt. Ar stāstu dalās BBC.

Kādreiz tik noslogotais kalna skatu punkts tagad atrodas aiz melna aizslietņa - barjera ir vietējo iedzīvotāju sūdzību rezultāts, kuri saka, ka viņu dzīvi ir izjaukuši nemitīgie tūristu pūļi.

Gleznainā Fudži Kavagučiko pilsēta ir sāpīgi izjutusi tūrisma uzplaukuma ietekmi - martā un aprīlī Japānā ieceļojušo skaits pārsniedza trīs miljonu rekordu, ko veicināja zemā vietējās valūtas vērtība un pēcpandēmijas ceļojumu bums.

Aizslietnis uz slaveno kalnu ir izmisīgs solis, kas liecina par Japānas cīņu, lai uzņemtu tik daudz apmeklētāju, vienlaikus aizsargājot savas ielas, slavenās vietas un īpašo dzīvesveidu.

Japānas amatpersonas aprīļa beigās paziņoja, ka uzstādīs aizslietni, taču paziņojums pievērsa vēl lielāku uzmanību šim apgabalam Japānas centrālajā daļā.

“Tas var darboties dažas dienas. Bet esmu pārliecināts, ka kāds tajā uztaisīs caurumu, lai varētu uzņemt foto,” saka kāds tūrists.

Viņš ir vīlies, ka nokavēja iespēju uzņemt kadru, taču saka, ka atgriezīsies rīt un mēģinās no citas vietas.

65 gadus vecais Kazuhiko Ivams visu savu dzīvi ir nodzīvojis Fudži Kavagučiko. Viņa māja atrodas iepretim veikalam ar fluorescējošām gaismām un slaveno zilo izkārtni ar uzrakstu “Lawson”.

"Es to redzu katru dienu no sava loga, tāpēc man tiešām nav daudz, ko par to teikt," viņš saka, aplūkojot kalnu, kas piesaista tūristus no visas pasaules. "Laikam es to uztveru kā pašsaprotamu."

Ivama kungs nav pārliecināts, ka aizslietnis atbaidīs apņēmīgākos tūristus. Viņš saka, ka tieši tā ir problēma, - viņš neiebilstu pret tūristiem, ja viņi ievērotu noteikumus.

"Viņi šķērso ielu un šķiet, ka viņiem ir vienalga par automašīnām, tas ir bīstami. Un viņi visur atstāj atkritumus un izsmēķus." Tas tiek uztverts kā īpaši rupjš pārkāpums valstī, kur uz ielas ir maz atkritumu tvertņu - jums ir jānes atkritumi uz mājām un jāizmet tie tur.

Aizslietnis bija pēdējais līdzeklis vietējām amatpersonām. Viens no viņiem iepriekš maijā teica: "Žēl, ka mums tas ir jādara dažu tūristu dēļ, kuri nevar ievērot noteikumus."

Iepriekš viņi izmēģināja mazāk radikālus pasākumus - izlika lielas ceļa zīmes vairākās valodās, liekot cilvēkiem neskriet uz ceļa. Bet viņi saka, ka tās lielākoties tika ignorētas.

Taču arī tagad, kad aizslietnis ir uzstādīts, varas iestādes joprojām nav pārliecinātas, ka tas paveiks savu darbu.

"Es domāju, ka tūristi stāvēs uz ceļa, lai iegūtu kadru," saka kāda tūriste no Austrālijas.

Citi tūristi neredz, par ko ir satraukums. Apmeklētājs no Toronto, saka: "Ir arī citas vietas, kur varat uzņemt skaistus Fudži kalna attēlus."

Viņas dēls stāsta, ka ir atradis citu veikalu, no kura paveras labs skats uz Fudži kalnu, bet viņš neteiks, kur. "Es nevēlos, lai cilvēki tur iet," viņš saka, smaidot, domājot par savu nākamo bildi.

Svarīgākais