Ukrainas kara 819. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:39]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 22. maijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:39 Trieciena rezultātā Ukrainas spēki trāpīja un nogremdēja Krimā pietauvotajam raķeškuģim "Ciklon", kas pārvadā Kalibr tipa spārnotās raķetes, tomēr Krievijas flotei joprojām ir pietiekami daudz raķešnesēju. Par to teletona laikā stāstīja Dienvidu aizsardzības spēku Stratēģiskās komunikācijas centra vadītājs Dmitrijs Pletenčuks.

21:02 Karš Ukrainā ir nonācis strupceļā un var turpināties ļoti ilgi. Šādu viedokli intervijā Vācijas mediju tīklam RND paudis Zviedrijas bruņoto spēku virspavēlnieks Mikaels Baidens.

19:50 Ukrainā turpinās mobilizācija, un jau ir pieņemti pirmie lēmumi par notiesāto pilsoņu mobilizāciju. Tātad diviem vīriešiem tika atļauts parakstīt līgumu ar Zemessardzi.

18:44 Polijas armija pati vai kopā ar sabiedrotajiem apmācījusi 22 000 Ukrainas karavīru, kas ir 30% no Eiropas iniciatīvas ietvaros apmācīto Ukrainas karavīru skaita, trešdien parlamentā paziņojis Polijas aizsardzības ministrs Vladislavs Kosiņaks-Kamišs.

"30% no Eiropas iniciatīvas ietvaros apmācītajiem Ukrainas karavīriem tika apmācīti Polijā. Tie ir 16 000 karavīru. Un kopīgo pasākumu ietvaros mēs runājam par kopumā 22 tūkstošiem Polijas armijas apmācītu karavīru," paziņoja ministrs. Viņš uzsvēra, ka Polijas militārā un humānā palīdzība Ukrainai nav apspriežama.

"Tas nav apspriežams divu iemeslu dēļ. Pirmais iemesls ir civilizācija. Ja uz bērnudārziem, slimnīcām un dzīvojamām ēkām lido bumbas, mēs kā Rietumu civilizācija to nevaram pieņemt, tāpēc mēs palīdzēsim humānās palīdzības jomā. Un militārajā jomā, jo Ukrainā tiek lemts par Polijas drošību: vai nu Krievija tur tiks apturēta, vai arī Polijai scenāriji būs sliktāki," uzsvēra ministrs.

Uz citu deputātu piezīmēm, ka jautājums par palīdzību Ukrainai ir strīdīgs, Polijas ministrs atbildēja, ka strīdīgi ir nevis militārie jautājumi, bet gan ekonomiskie jautājumi attiecībās ar Kijivu.

"Ekonomiskie jautājumi ir diskutabli. Šeit mums ir stingri jāizvirza savi nosacījumi, jo solidaritāte prasa kustību abos virzienos. Ne tikai dot, bet arī sagaidīt (..). Un mēs no ukraiņiem sagaidām partnerības pieeju," sacīja Kosiņaks-Kamišs.

18:00. Ķīna piegādā Krievijai letālus ieročus, lai tos izmantotu karā pret Ukrainu, paziņojis Lielbritānijas aizsardzības ministrs Grānts Šapss.

16:55. Zviedrijas trīs gadu laikā sniegs militāro palīdzību Ukrainai 75 miljardu Zviedrijas kronu (aptuveni 6,5 miljardu eiro) apmērā, paziņojusi Stokholma.

15:44. Saeimas komisijā izskan konceptuāls atbalsts priekšlikumam par Maskavas nama pārdošanā iegūto līdzekļu novirzīšanu Ukrainas atbalstam

14:14. Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss trešdien vizītē Lietuvā, tiekoties ar Seima deputātiem, apliecinājis Vācijas gatavību atbilstoši iepriekšējam plānam Lietuvā izvietot Vācijas armijas brigādi.

12:45. Zviedrijas valdība turpmāko trīs gadu laikā plāno sniegt militāro atbalstu Ukrainai kopumā 75 miljardu Zviedrijas kronu (7,01 miljardu ASV dolāru) apmērā, ziņo pravda.com.ua.

Līdz ar šo priekšlikumu Zviedrijas kopējais militārais un civilais atbalsts Ukrainai sasniegs vairāk nekā 100 miljardus Zviedrijas kronu (apmēram 9,3 miljardus ASV dolāru).

11:14. Ukrainas "Sea Baby" jūras droni ir aprīkoti ar "Grad" raķešu palaišanas sistēmām. Uzlabotais drons jau ir pārbaudīts, nogalinot iebrucējus Kinburnas kāpā, raksta pravda.com.ua.

"Sea Baby ir ne tikai drons, bet daudzfunkcionāla platforma, kas tiek nepārtraukti pilnveidota. Šodien mēs varam apstiprināt, ka tie ir aprīkoti ar raķešu sistēmu, un šis tehnoloģiskais risinājums jau uzrāda spēcīgus rezultātus. Ienaidnieku sagaida jauni pārsteigumi," norāda Ukrainas Drošības dienests.

10:28. Ekonomikas ministrs Viktors Valainis un gandrīz 50 Latvijas uzņēmēju delegācija šajās dienās atrodas vizītē Ukrainā, lai stiprinātu esošās un veidotu jaunas ekonomiskās attiecības, informē Ekonomikas ministrijas pārstāvji. Vizītes laikā notiek arī Latvijas un Ukrainas biznesa forums, kā arī virkne biznesa tikšanos.

Valainis uzsver, ka būtisks vizītes mērķis ir arī nepieciešamība akcentēt atbalstu Ukrainai un simboliski parādīt, ka Latvija ir ieinteresēta ne tikai turpināt, bet arī stiprināt abu valstu ekonomisko sadarbību, jo kara apstākļos spēcīga ekonomika ir būtisks papildu virzītājspēks ceļā uz Ukrainas uzvaru.

09:57. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 496 370 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1300 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7611 tankus, 14 721 bruņutransportieri, 12 820 lielgabalus un mīnmetējus, 1077 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 812 zenītartilērijas iekārtas, 354 lidmašīnas, 326 helikopterus, 10 346 bezpilota lidaparātus, 2208 spārnotās raķetes, 27 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 17 442 automobiļus un autocisternas, kā arī 2090 specializētās tehnikas vienības.

08:45. Šodien Latvijas brīvprātīgo organizācija "SOS palīdzība Ukrainai" kopā ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvija Anatoliju Kucevolu pavadīs ceļā uz Ukrainu četrus atjaunotus "Bandvagn 202" kāpurķēžu amfībijas visurgājējus, kas pagājušā gada nogalē tika iegādāti Norvēģijā, pateicoties Čikāgas (ASV) latviešu kopienas ziedojumiem un kuri turpmāk kalpos Ukrainas bruņoto spēkos.

Ukrainai ziedotie "Bandvagn 202" (Bv202) ir ražoti Zviedrijā, lai transportētu karavīrus un ekipējumu sniega apstākļos un purvainā apvidū. Bv202 var pārvadāt 10 karavīrus un līdz pat tonnai kravas. To var pielāgot daudziem īpašiem mērķiem, sākot no ievainoto evakuācijas līdz mīnmetēju operācijas platformai.

08:01. Pēc Krievijas trieciendronu uzbrukuma enerģētikas objektiem naktī uz trešdienu Ukrainas ziemeļaustrumu pilsētā Sumos pārtraukta elektroapgāde, paziņojušas vietējās varasiestādes.

Droni devuši triecienus enerģētikas objektiem Sumu apgabala Šostkā un Konotopā.

07:06. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien raksturoja situāciju frontē Doneckas apgabalā kā ļoti grūtu.

Visvairāk kauju notiek Doneckas apgabala Kramatorskas, Kurahoves un Pokrovskas virzienos, sacīja Zelenskis savā videouzrunā, kas tika pārraidīta Kijivā otrdienas vakarā. Savukārt Harkivas apgabalā Ukrainas bruņotie spēki gūst panākumus, iznīcinot okupācijas spēkus, un rezultāti ir ievērojami, sacīja Zelenskis pēc tikšanās ar Ukrainas armijas vadību.

00:10. Vovčanskā, kas nonākusi krievu okupācijā, palikuši aptuveni 100 cilvēki. Krievijas karavīri viņiem neļauj evakuēties, draudot ar nāvessodu, raksta pravda.com.ua.

Svarīgākais