Zinātnieki atklājuši, kas asins ainā brīdina par vēzi vairāk nekā 7 gadus iepriekš

© Pixabay.com

Pētījumā identificēti 618 proteīni, kas saistīti ar 19 vēža veidiem, kas varētu novest pie daudz agrākas slimības atklāšanas, raksta theguardian.com.

Pētījumi liecina, ka olbaltumvielas asinīs var brīdināt cilvēkus par vēzi vairāk nekā septiņus gadus pirms tā diagnosticēšanas - Oksfordas Universitātes zinātnieki pētīja asins paraugus no vairāk nekā 44 000 cilvēku Apvienotās Karalistes Biobankā, tostarp vairāk nekā 4900 cilvēkiem, kuriem vēlāk tika diagnosticēts vēzis.

Viņi salīdzināja to cilvēku olbaltumvielas, kuriem tika diagnosticēts vēzis un kuriem nebija diagnosticēts vēzis, un identificēja 618 proteīnus, kas saistīti ar 19 vēža veidiem, tostarp resnās zarnas, plaušu, Hodžkina limfomu un aknu vēzi.

Pētījumā, ko finansēja “Cancer Research UK” un kas publicēts žurnālā “Nature Communications”, tika atklāti arī 107 proteīni, kas saistīti ar vēzi, kas diagnosticēts vairāk nekā septiņus gadus pēc pacienta asins parauga savākšanas, un 182 proteīni, kas bija cieši saistīti ar vēža diagnozi tuvāko trīs gadu laikā.

Autori secināja, ka dažus no šiem proteīniem var izmantot vēža noteikšanai daudz agrāk un potenciāli nodrošināt jaunas ārstēšanas iespējas, lai gan ir nepieciešami turpmāki pētījumi.

Doktore Kārena Papiera, Oksfordas Universitātes vecākā epidemioloģe un pētījuma autore, teica: "Lai glābtu vairāk dzīvību no vēža, mums ir labāk jāsaprot, kas notiek slimības agrīnākajās stadijās un kā olbaltumvielas mūsu asinīs var ietekmēt risku saslimt ar vēzi. Tagad mums ir padziļināti jāizpēta šīs olbaltumvielas, lai noskaidrotu, kuras no tām varētu droši izmantot profilaksei.”

Otrajā saistītajā pētījumā, kurā tika aplūkoti vairāk nekā 300 000 vēža gadījumu ģenētiskie dati, asinīs tika atklāti 40 proteīni, kas ietekmēja risku saslimt ar deviņiem vēža veidiem

Marks Lolers, Belfāstas Karalienes universitātes digitālās veselības profesors, sacīja: "Dati ir iespaidīgi - vēža pierādījumu atrašana sniedz kritisku iespēju ārstēties un lielāku iespēju gūt panākumus vai, vēl svarīgāk, sasniegt svēto grālu vēža profilaksei, pirms tas vispār var rasties. Vēl jāstrādā, taču ir sperts svarīgs solis uz priekšu slimības jomā, kas dzīves laikā skar katru otro Apvienotās Karalistes iedzīvotāju.”

Pasaulē

Tagad jau Maskavas labumus baudošais Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns negaidīti izvēlējās Kijivu par pirmo ārvalstu vizītes galamērķi pēc tam, kad Ungārija kļuva par Eiropas Savienības prezidējošo valsti. Šī bija viņa pirmā ierašanās Ukrainā kopš Krievijas agresijas sākuma.

Svarīgākais