Tuvo Austrumu un Irānas eksperte: Kremlis ir satriekts

© Scanpix

Helikoptera avārijā, kurā gāja bojā Irānas prezidents, uz klāja atradās arī Krievijas un Irānas partnerattiecību galvenās personas, tostarp ciešas militārās sadarbības pārstāvji, raksta "dialog.ua".

Irānas Ārlietu ministrijas vadītājs bija arī atbildīgs par operācijām ārvalstīs - viņš nebija tikai diplomāts, viņš bija operatīvais darbinieks, un militārā sadarbība ar Krieviju nevarēja notikt bez viņa tiešas līdzdalības.

Par to raksta Tuvo Austrumu un Irānas eksperte, žurnāliste Jūlija Juzika, komentējot helikoptera avāriju ar augstām Irānas amatpersonām. Pēc viņas teiktā, avārija un Irānas amatpersonu nāve izraisīja šoku Maskavā.

"Kremlis piedzīvoja šoku, kad viņi nosūtīja glābējus no Ārkārtas situāciju ministrijas uz avārijas vietu un sasauca Putina un valdības ārkārtas sanāksmi. Uz spēles ir likts pārāk daudz - gāzes mezgls ar Irānas un Turcijas piedalīšanos, ziemeļu-dienvidu koridors, tranzīti, sankciju apiešana, arī militārā sadarbība ir trieciens Krievijas pozīcijām, atņemot tai nopietnu sabiedroto,” uzsvēra Juzika.

Tuvāko divu mēnešu laikā gaidāma gatavošanās jaunām vēlēšanām - pēc eksperta domām, Irānas ārpolitika var piedzīvot spēcīgas pārmaiņas.

Pēc novērotāju domām, Ēbrahīms Raisī bija tuvu Islāma Republikas varas virsotnei, un daudzi ticēja, ka viņš pacelsies pašā virsotnē. Viņa nāve helikoptera avārijā svētdien pārtrauca spekulācijas par to, kurš galu galā nomainīs augstāko līderi ajatollu Hamenei, par kura veselību jau sen ir klīdušas dažādas runas.

Irānas prezidenta traģiskais liktenis pārbaudīs sistēmu. "Raisī bija potenciāls pēctecis, jo, tāpat kā pats Hamenei, viņš bija salīdzinoši jauns, ļoti lojāls; viņš bija ideologs, kurš bija uzticīgs sistēmai, ar pazīstamu vārdu," komentēja Tuvo Austrumu speciālists.

Pasaulē

Pēdējo reizi Keita Midltone bija redzama sabiedrībā Ziemassvētku dievkalpojumā, kuru apmeklēja 2023. gada 25. decembrī, - viņas gandrīz sešus mēnešus ilgās publiskās prombūtnes laikā izplatījās dažādas teorijas par Velsas princeses pazušanu, bet “Trooping the Color 2024” parādes laikā viņa atka iepriecināja skatītājus ar savu klātbūtni, vēsta izdevums “Focus”.

Svarīgākais