Blinkens brīdina: SKT rīcība pret Izraēlas līderiem varētu kaitēt kara izbeigšanai Gazas joslā

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

 ASV prezidents Džo Baidens pirmdien nosodīja Starptautiskās krimināltiesas (SKT) galvenā prokurora Karima Hana lēmumu pieprasīt Izraēlas premjerministra un aizsardzības ministra aresta orderus saistībā ar karu Gazas joslā.

Vašingtonai aizstāvot savu sabiedroto Izraēlu, ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens brīdināja, ka SKT rīcība pret Izraēlas līderiem varētu kaitēt pamiera sarunām par kara izbeigšanu Gazas joslā.

Hans pirmdien paziņoja, ka pieprasīs Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu un aizsardzības ministra Joava Galanta, un palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" līderu Jehjas Sinvara, Mohameda Deifa un Ismaila Hanijas aresta orderus, kuri, viņaprāt, ir atbildīgi par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci Gazas joslā un Izraēlā.

"SKT prokurora pieteikums izdot Izraēlas līderu aresta orderus ir briesmīgs," paziņoja Baidens. "Lai ko šis prokurors varētu norādīt, nav nekādas ekvivalences starp Izraēlu un "Hamās"."

Baidens piebilda, ka ASV "vienmēr atbalstīs Izraēlu pret draudiem tās drošībai".

ASV prezidents arī noliedza, ka Izraēlas ofensīva Gazas joslā būtu genocīds. "Notiekošais nav genocīds, mēs to noraidām," sacīja Baidens, atsaucoties uz SKT apgalvojumu, ka Izraēlas īstenotais karš esot ar genocīda raksturu.

Ne ASV, ne Izraēla nav pievienojušās SKT, kas tika izveidota 2002. gadā kā pēdējās instances tiesa pasaules ļaunāko noziegumu iztiesāšanai.

Atbildot uz jautājumu, vai Baidens atbalsta SKT orderus Jehjas Sinvara un Ismaila Hanijas arestiem, Baltā nama preses sekretārs Džons Kērbijs sacīja: "Mēs neuzskatām, ka SKT ir jurisdikcija šajā jautājumā."

Arī Vācija pirmdien iebilda pret SKT galvenā prokurora lēmumu pieprasīt Izraēlas un "Hamās" līderu aresta orderus.

"Vienlaicīgs pieteikums izdot aresta orderus pret "Hamās" līderiem no vienas puses un divām Izraēlas amatpersonām no otras puses ir radījis aplamu ekvivalences iespaidu," paziņoja Vācijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs.

Viņš atgādināja, ka "Hamās" īstenoja "barbarisku slaktiņu" ar savu 7. oktobra uzbrukumu Izraēlai. ""Hamās" turpina turēt izraēliešu ķīlniekus neaprakstāmos apstākļos, uzbrūk Izraēlai ar raķetēm un izmanto Gazas civiliedzīvotājus kā dzīvos vairogus. Izraēlas valdībai ir tiesības un pienākums aizsargāt savu tautu no tā," sacīja Vācijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs.