Turcijas prezidents asi kritizē Eirovīziju

© depositphotos.com

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pirmdien kritizēja Eirovīzijas dziesmu konkursu, apsūdzot šo pasākumu "dzimtes neitralizācijā" un tradicionālās ģimenes apdraudēšanā.

Erdogans savā runā pēc valdības sēdes raksturoja Eirovīzijas dalībniekus kā "sociālās samaitātības Trojas zirgus" un sacīja, ka viņa valdība rīkojusies pareizi, kopš 2012. gada neļaujot Turcijai piedalīties šajā konkursā.

Turcijas prezidents acīmredzami atsaucās uz Šveices dziedātāju Nemo, kas šīgada Eirovīzijā uzvarēja ar dziesmu "The Code", tajā vēstot par savu nebināro identitāti. 24 gadus vecais Nemo kļuva par pirmo nebināro uzvarētāju Eirovīzijā, kurā jau iepriekš piedalījušies LGBTQ kopienas pārstāvji.

"Šādos pasākumos ir kļuvis neiespējami satikt normālu cilvēku," apgalvoja Erdogans, kura valdošā Taisnības un attīstības partija (AKP) sakņojas Turcijas islāmistu kustībā un kura valdība pēdējos gados ir kļuvusi neiecietīgāka pret LGBTQ tiesībām.

"Mēs labāk saprotam, ka esam pieņēmuši pareizo lēmumu, pēdējos 12 gadus atturot Turciju no šī kaunpilnā konkursa," sacīja Erdogans.

Erdogans arī nosodīja nopietnu dzimstības samazināšanos Turcijā kā "eksistenciālu draudu" un "katastrofu" valstij.

Turcijas Statistikas institūts pagājušajā nedēļā paziņoja, ka dzimstība 2023. gadā kritusies līdz 1,51 bērnam uz sievieti. Turcijas prezidents ir ilgstoši aicinājis panākt, lai ģimenēs būtu vismaz trīs bērni.

Pasaulē

Kamēr Rīgā politiķi lemj, būt vai nebūt “Rail Baltica” atzaram uz Rīgu un lidostu “Rīga”, tikmēr Klaipēdas ostas pārvaldē parakstīts memorands par “Rail Baltica” atzara būvniecību uz Lietuvas ostas pilsētu Klaipēdu.

Svarīgākais