Tūkstošiem iedzīvotāju būtiski pasliktinātas iespējas saņemt finanšu pakalpojumus Kosovā

© Unsplash

Kosovas policija paziņoja, ka pirmdien slēgusi sešas Serbijas bankas filiāles serbu apdzīvotajos valsts ziemeļos, šo soli sperot gandrīz četrus mēnešus pēc tam, kad Priština aizliedza veikt darījumus Serbijas dināros.

Kopš 1. februāra aizliegti darījumi ar dināriem, ko Priština pieļāva etnisko serbu apdzīvotajās teritorijās, un kā vienīgā likumīgā valūta tika ieviests eiro, tādējādi Kosovas serbiem ir grūti saņemt algas vai palīdzību no Serbijas valsts.

Tūkstošiem iedzīvotāju, studentu, darba ņēmēju un pensionāru saņem maksājumus, un viņiem tagad ir jāšķērso robeža, lai tos saņemtu.

Pirmdien Kosovas policija paziņoja, ka ir slēgusi sešas Serbijā licencētās Pasta krājbankas filiāles, jo tās darbojas nelikumīgi.

Tā paziņoja, ka operācijas mērķis bija "ieviest kārtību un likumību" un ka tā tika veikta "bez jebkādām problēmām vai incidentiem".

Belgrada gadā tērē aptuveni 120 miljonus eiro, lai finansētu serbu minoritātes paralēlo iestāžu sistēmu Kosovā, kas sniedz sabiedriskos pakalpojumus, kā arī nodrošina Kosovas serbu lojalitāti.

Serbijas iekšlietu ministrs Ivica Dačičs pirmdien nosodīja bankas filiāļu slēgšanu un paziņoja, ka Kosovas premjerministrs Albins Kurti "turpina teroru pret serbu tautu Kosovā".

"Ja starptautiskā sabiedrība nenāks pie prāta, tas viss novedīs pie jauniem konfliktiem Balkānos ar neparedzamām sekām," viņš paziņoja.

Pasaulē

Agrā sestdienas rītā, Grieķijas austrumu salā Samosā, tika atrasts miris kāds Nīderlandes tūrists, ziņo vietējie mediji. Tas ir jaunākais notikums pēdējo gadījumu virknē, kad tūristi Grieķijas salās ir gājuši bojā vai pazuduši bez vēsts.

Svarīgākais