Polijas prezidents izpelnās līdzpilsoņu kritiku par veidu, kā izteicis līdzjūtību irāņiem

© Romāns Kokšarovs / F64

Polijas prezidents Andžejs Duda izpelnījies līdzpilsoņu kritiku par to, ka salīdzinājis Irānas prezidenta Ibrahima Raisi nāvi helikoptera katastrofā ar Polijas prezidenta Leha Kačiņska bojāeju lidmašīnas katastrofā pirms 14 gadiem.

Izsakot līdzjūtību Irānas tautai, Duda platformā "X" norādīja, ka tikai dažām valstīm vēstures grāmatās ir šādas traģiskas lappuses.

"Bet mēs, poļi, kurus skāra Polijas valdības lidmašīnas katastrofa pie Smoļenskas Krievijā 2010.gadā, zinām šoka sajūtu un tukšumu, kas paliek tautas sirdī un valstī pēc pēkšņas politiskās un sabiedrības elites zaudēšanas, pēc mīļu cilvēku un draugu pēkšņas zaudēšanas," norādīja Duda.

2010.gada 10.aprīlī Polijas valsts delegācija atradās ceļā uz Smoļensku Krievijā, lai piedalītos piemiņas pasākumos, kas veltīti 22 000 Polijas pilsoņu, kurus 1940.gada pavasarī noslepkavoja toreizējās PSRS slepenpolicija. Veicot nosēšanos Smoļenskas kara lidlaukā, lidmašīna avarēja. Katastrofā gāja bojā visi 96 tajā esošie cilvēki.

Daudzi poļi norādīja, ka viņus aizvaino veids, kādā Duda salīdzinājis mirušo Polijas prezidentu ar Raisi, kurš, kā tiek uzskatīts, bija atbildīgs par par tūkstošiem Irānas politisko disidentu sodīšanu ar nāvi 1988.gadā.

"Duda sēro par noziedznieku un Putina sabiedroto," kāds no viņiem rakstīja sociālajos tīklos līdzās attēlam, kurā redzami Irānas disidenti, kas tiek pakārti ar celtni.

Laikraksta "Gazeta Wyborcza" galvenais redaktors Bartošs Velinskis sacīja, ka izprot to, ka Dudam kā Polijas prezidentam ir jāizsaka līdzjūtība, taču atsauce uz Smoļensku bija nevietā.