Ukrainas kara 818. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:44]

© Pixabay

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 21. maijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:44. Ukrainas aizsardzības spēki trāpīja Krievijas raķešu kuģim "Cyclone" Sevastopolē, raksta pravda.com.ua.

22:00. Aiz centieniem iesūtīt tūkstošiem Āfrikas un Tuvo Austrumu nelegālo imigrantu Eiropā stāv Krievija, otrdien sacīja Polijas premjerministrs Donalds Tusks. Kopš 2021.gada vasaras tūkstošiem nelegālo imigrantu, pamatā no Tuvajiem Austrumiem, šķērsojuši vai mēģinājuši šķērsot Baltkrievijas robežu ar Poliju.

20:31. Kijivas sabiedrotie drīkst virs Ukrainas teritorijas notriekt Krievijas raķetes no savas teritorijas, otrdien sacīja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba. "Nav juridisku, drošības vai morālu argumentu, kas būtu mūsu partneru ceļā, lai viņi varētu notriekt krievu raķetes virs Ukrainas teritorijas no savas teritorijas," ar Vācijas ārlietu ministri Annalēnu Bērboku kopīgā preses konferencē sacīja Kuleba.

19:36. Ukrainā vairāk nekā 3000 ieslodzīto vēlas pievienoties armijai, otrdien pavēstīja Ukrainas tieslietu ministra vietniece Olena Visocka. Ukrainas parlaments nule pieņēmis lēmumu, kas ļauj atsevišķām ieslodzīto kategorijām pievienoties bruņotajiem spēkiem.

18:50. Krievijas karaspēks Dienvidu kara apgabalā sācis pirmo mācību posmu nestratēģisko kodolieroču sagatavošanā un izmantošanā, paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija. Šī posma ietvaros Dienvidu kara apgabala raķešu formējumi trenējas saņemt munīciju operatīvi taktisko raķešu sistēmai "Iskander", kā arī aprīkot nesējraķetes un slepeni pārvietoties uz pozīciju zonu, lai sagatavotos raķešu palaišanai, paziņoja ministrija.

18:01 Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka, otrdien viesojoties Kijivā iepriekš neizziņotā vizītē, brīdināja par dramatisku situācijas pasliktināšanos Ukrainas frontē un mudināja Rietumus piegādāt Ukrainai vairāk pretgaisa aizsardzības līdzekļu.

"Situācija Ukrainā jau atkal ir dramatiski pasliktinājusies līdz ar Krievijas gaisa triecieniem civilās infrastruktūras objektiem un Krievijas brutālo ofensīvu Harkivas apgabalā," sacīja ministre.

Lai pasargātu sevi "no Krievijas dronu un raķešu lietus", Ukrainai "steidzami ir jāstiprina pretgaisa aizsardzība", uzsvēra Bērboka.

16:55 Eiropas Savienības (ES) valstis otrdien apstiprināja plānu iesaldēto Krievijas aktīvu izmantošanai, lai palīdzētu Ukrainai.

Saskaņā ar šo shēmu Ukrainai šogad vajadzētu saņemt trīs miljardus eiro, no kuriem 90% plānots izlietot militāriem izdevumiem, sociālajā tīklā "X" paziņoja Čehijas ārlietu ministrs Jans Lipavskis.

ES ir iesaldētas aptuveni divas trešdaļas Krievijas Centrālās bankas aktīvu, no kuriem lielāko daļu pārvalda Beļģijas depozitārijs "Euroclear". Paredzams, ka no šiem aktīviem katru gadu tiks iegūti aptuveni pieci miljardi eiro, un Ukraina divreiz gadā saņems palīdzību.

15:50 Ukrainas Harkivas apgabalā, kur Krievija 10. maijā sāka sauszemes ofensīvu, pēdējās dienās savas mājas bijuši spiesti pamest vairāk nekā 14 000 cilvēku, otrdien paziņojusi Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Krievija 10. maijā sāka ofensīvu Harkivas apgabalā, gūstot lielākos teritoriālos ieguvumus Ukrainā kopš 2022. gada beigām.

"Dažu dienu laikā pārvietoties bijuši spiesti vairāk nekā 14 000 cilvēku un vēl gandrīz 189 000 cilvēku joprojām dzīvo 25 kilometru rādiusā no robežas ar Krievijas Federāciju, pakļaujoties ievērojamam riskam notiekošo kauju dēļ," sacīja PVO pārstāvis Ukrainā Jarno Habihts.

14:51 Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa nesaskata tieša konflikta ar Krieviju riskus, ja NATO dalībvalstis apmācītu karavīrus Ukrainā, vēsta laikraksts "Postimees".

Pēc "Postimees" ziņotā, Kallasa britu laikrakstam "Financial Times" sacīja, ka dažas valstis jau apmāca karavīrus Ukrainā, pašas uzņemoties riskus. Viņa piebilda, ka gadījumā, ja Krievijas spēki uzbruktu sabiedroto karavīriem, tas automātiski neizraisītu NATO līguma 5.pantā paredzētā savstarpējās aizsardzības principa piemērošanu.

Igaunijas premjerministre atzina, ka nevar iedomāties situāciju, kad, piemēram, Ukrainā tiek ievainots kāds sabiedroto instruktors un tādēļ tiek ierosināta Krievijas bombardēšana.

"Tā tas nedarbojas. Tas nav automātiski. Tāpēc šīs bailes nav pamatotas," viņa teica.

13:53 Desmit Ukrainas karavīri Nīderlandē pabeiguši iznīcinātāju F-16 tehniskās apkopes apmācību, ziņo "European Pravda".

Ukrainas karavīri trenējās apkopt visas iznīcinātāja kritiskās daļas, kas ir būtiskas pilotam, tostarp ķiveres, skābekļa sistēmas un borta izpletņus.

Mācības sagatavo karavīrus visiem iespējamiem riskiem F-16 lidojumu laikā, galu galā nodrošinot labāku aizsardzību Ukrainas pilotiem.

12:55. Ukrainas sabiedrotajiem Rietumvalstīs vajadzētu atteikties no ierobežojumiem ieročiem, kurus piegādā Kijivai, lai tai būtu lielāka brīvība vērsties pret mērķiem Krievijā, paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

Intervijā Francijas televīzijas kanālam "LC1" Landsberģis pauda atbalstu Francijas prezidenta Emanuela Makrona ierosinājumam uz Ukrainu nosūtīt militāros instruktorus. "Jau pašā sākumā mēs pieļāvām kļūdu, ierobežojot ukraiņus, jo to varēja uztvert kā eskalāciju," viņš teica, piebilstot, ka Ukrainas atbalstītājos "dominēja bailes no Krievijas". Kā teica Landsberģis, "ukraiņiem ir jāļauj izmantot viņiem piešķirto bruņojumu, lai viņi varētu sasniegt stratēģiskos mērķus. Viņiem jāspēj uzbrukt Krievijas teritorijai, apgādes līnijām un militārajām vienībām, kas gatavojas uzbrukt Ukrainai".

12:36. Somijas ārlietu ministre Elina Valtonena un Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kemerons pirmdien Londonā parakstījuši deklarāciju par abu valstu stratēģisko partnerību.

Deklarācijā solīts turpināt atbalstīt Ukrainu līdz tās uzvarai pār Krieviju, kas dokumentā minēta kā nozīmīgākais un tiešākais drauds mieram un stabilitātei Eiropā. "Tā kā mēs kopīgi atbalstām Ukrainu, sniedzot militāro palīdzību un nodrošinot apmācības, mums ir abpusēja izpratne, ka Krievijas agresijas draudi pēc tās sāktā kara nav pieļaujami," norādīja Kemerons.

11:48. ASV uz Harkivu, kas šobrīd ir pakļauta regulāriem Krievijas gaisa uzbrukumiem, nosūtījusi 59 transformatorus un citu aprīkojumu, ziņo pravda.com.ua.

10:29. Spānija līdz jūnija beigām piegādās Ukrainai Vācijā ražotos tankus "Leopard 2A4", zenītraķešu palaišanas kompleksa "Patriot" raķetes un citu munīciju, pirmdien paziņojusi Spānijas Aizsardzības ministrija.

Spānijas aizsardzības ministre Margarita Roblesa militārās palīdzības piegādi apstiprināja videokonferencē ar ASV aizsardzības ministru Loidu Ostinu.

09:35. Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka otrdien ieradusies Kijivā. Drošības apsvērumu dēļ vizīte netika iepriekš izziņota. Šī ir jau septītā Bērbokas vizīte Ukrainā kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma 2022.gada februārī.

09:08. Ukrainas pretgaisa aizsardzība notriekusi 28 no 29 trieciendroniem "Shahed", ko Krievija aizvadītajā naktī raidījusi pret mērķiem Ukrainā, otrdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki.

Droni palaisti no Kurskas apgabala, Krasnodaras novada un okupētās Krimas. Tie notriekti virs Čerkasu, Dņipropetrovskas, Harkivas, Hersonas, Kirovohradas, Mikolajivas un Odesas apgabaliem.

08:05. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 495 070 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1380 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7605 tankus, 14 669 bruņutransportierus, 12 779 lielgabalus un mīnmetējus, 1077 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 811 zenītartilērijas iekārtas, 354 lidmašīnas, 326 helikopterus, 10 290 bezpilota lidaparātus, 2207 spārnotās raķetes, 27 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 17 383 automobiļus un autocisternas, kā arī 2085 specializētās tehnikas vienības.

07:03. Viļņā pirmdienas vakarā notika gājiens, kurā vairāk nekā simt cilvēku pauda atbalstu Mariupoles metalurģijas rūpnīcas "Azovstaļ" aizstāvjiem, kas joprojām atrodas ieslodzījumā Krievijā. Gājiens sākās Rātslaukumā un beidzās Katedrāles laukumā, kur notika mītiņš. Akciju organizēja Ukrainas jauniešu grupa, "Azovstaļ" aizstāvju ģimeņu asociācija un Ukrainas atbalsta mītiņu rīkotājs Arkādijs Vinokurs.

Pirms diviem gadiem, 2022.gada 20.maijā, sākās Ukrainas karavīru evakuācija no "Azovstaļ". Daudzi no viņiem joprojām atrodas Krievijas gūstā.

00:10. Spānijas aizsardzības ministre Margarita Roblesa 20. maijā paziņoja par otrās "Leopard" tanku partijas un citas militārās palīdzības piegādi Ukrainai, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Savā runā Roblesa apstiprināja Spānijas apņemšanos "turpināt sniegt palīdzību, ko Ukrainai ir pelnījusi un kas ir vajadzīga ārkārtīgi steidzami" sakarā ar kritisko situāciju kaujas zonā.

Jaunā partija tikšot piegādāta jūnija beigās un tajā ietverta arī 155 mm artilērijas munīcija, šāviņi pretgaisa aizsardzības sistēmām "Patriot" un cita veida militārā palīdzība.

Pasaulē

Krievija pastiprina virtuālo privāto tīklu (VPN) pakalpojumu bloķēšanu un cenšas slēgt interneta telefoniju, lai ierobežotu iedzīvotāju piekļuvi patiesai informācijai un pastiprinātu viņu uzraudzību, teikts britu militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā.

Svarīgākais