Atbildību par uzbrukumu tūristiem Afganistānā uzņemas "Islāma valsts"

© CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix/Leta

Džihādistu grupējums "Islāma valsts" uzņēmies atbildību par uzbrukumu ārzemju tūristiem Afganistānā, kurā tika nogalināti trīs Spānijas pilsoņi un trīs afgāņi, bet starp ievainotajiem ir Lietuvas pilsone.

"Islāma valsts" svētdien paziņojumā savos kanālos platformā "Telegram" norādīja, ka grupējuma kaujinieki piektdien atklājuši uguni "uz kristiešu tūristiem un viņu šiītu pavadoņiem" Bāmijānas pilsētā, kas atrodas aptuveni 200 kilometrus uz ziemeļrietumiem no galvaspilsētas Kabulas.

Tūristu grupa tika apšaudīta, kad bija ieradusies iepirkties tirgū.

Džihādisti norādīja, ka uzbrukuši "autobusam, kurā bija koalīcijas valstu pilsoņi", ar to domājot ASV vadīto koalīciju, kas cīnās pret "Islāma valsti" Tuvajos Austrumos.

"Šis uzbrukums atbilst "Islāma valsts" līderu norādījumiem vērsties pret koalīcijas valstu pilsoņiem, lai kur viņi atrastos," piebilsts paziņojumā.

"Taliban" amatpersonas sestdien pavēstīja, ka pēc uzbrukuma aizturējušas septiņus aizdomās turamos.

Trīs nogalinātie tūristi bija Spānijas pilsoņi, savukārt starp četriem ievainotajiem tūristiem ir Lietuvas pilsone. Pārējie ievainotie ir Austrālijas, Norvēģijas un Spānijas pilsoņi. Nogalināti arī trīs Afganistānas pilsoņi.

Afganistānas talibu valdība "stingri nosoda šo noziegumu, izsaka dziļu līdzjūtību upuru ģimenēm un apliecina, ka visi noziedznieki tiks atrasti un sodīti", paziņoja Iekšlietu ministrijas preses sekretārs.

Bāmijāna, kur atradās milzu Budas statujas, kuras 2001. gadā uzspridzināja talibi, ir galvenais Afganistānas tūrisma objekts.

Afganistānas talibu valdību vēl nav oficiāli atzinusi neviena cita valsts, bet tā veicina ārzemju tūrismu. Kopš valstī uzlabojās drošība pēc tam, kad talibi 2021. gadā gāza Rietumu atbalstīto valdību, Afganistānu apmeklē aizvien vairāk ārzemju tūristu.

Kopš talibu atgriešanās pie varas Afganistānā uzbrukumi ārzemniekiem ar cilvēku upuriem ir reti, tomēr rietumvalstis aicina savus pilsoņus nedoties uz Afganistānu, uzsverot, ka tur nav droši.

Bāmijānas reģionu pārsvarā apdzīvo šiīti hazareji. Šai vēsturiski vajātajai reliģiskajai minoritātei nereti uzbrūk džihādistu grupējums "Islāma valsts", kas uzskata viņus par ķeceriem.