Ukrainas kara 815. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:37]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 18. maijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:37. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7560 tankus, 14 595 bruņutransportierus, 12 639 lielgabalus un mīnmetējus, 1071 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 801 zenītartilērijas iekārtu, 354 lidmašīnas, 326 helikopterus, 10 108 bezpilota lidaparātus, 2203 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 17 169 automobiļus un autocisternas, kā arī 2075 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

18:20. Ukrainai vajag vairāk nekā 100 lidmašīnu, lai pretotos Krievijas aviācijas pārspēkam, un tai ir tikai 25% no vajadzīgās pretgaisa aizsardzības, intervijā ziņu aģentūrai AFP atzina Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Šodien mums ir apmēram 25% no tā, kas vajadzīgs Ukrainas aizsardzībai. Es runāju par pretgaisa aizsardzību," sacīja Zelenskis.

16:00. Krievijas karaspēka uzbrukuma rezultātā Harkivas apgabala Vovčanska, kas atrodas netālu no robežas ar Krieviju, ir gandrīz izpostīta, bet nav ieņemta, sestdien paziņoja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes Dezinformācijas apkarošanas centra vadītājs Andrijs Kovalenko.

"Ienaidnieks, kas bez žēlastības veic triecienus ar [vadāmajām aviobumbām] KAB, Vovčanskas pilsētu diemžēl ir praktiski iznīcinājis. Tomēr ienaidnieks nav izpildījis savas pavēlniecības uzdevumu un līdz šim šo pilsētu nav ieņēmis," platformā "Telegram" norādīja Kovalenko.

14:02. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 491 080 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1210 iebrucēji.

12:03. Ukraiņu karavīri notriekuši visus 13 trieciendronus, ko naktī uz sestdienu uz Ukrainu raidījis Krievijas karaspēks, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

Droni "Shahed-131/136" raidīti no Primorskoahtarskas un Kurskas rajoniem Krievijā.

Droni notriekti Harkivas, Poltavas, Vinnicas, Mikolajivas un Dņipropetrovskas apgabalu teritorijā, platformā "Telegram" norādīja Oleščuks.

10:51. Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže svētdien Rīgas maratonā skries pusmaratona distanci, vienlaikus vācot līdzekļus dronu iegādei Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Viņa skries pusmaratonu ar numuru "815", jo tik dienas norit Ukrainas cīņa pret agresorvalsti Krieviju, liecina ministrs ieraksts tviterī.

09:15. Krievijas ofensīva Harkivas apgabalā šomēnes var būt tikai tās uzbrukumu "pirmais vilnis" un Krievijas armijai varētu būt mērķis ieņemt Harkivu, piektdien intervijā ziņu aģentūrai AFP brīdināja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Zelenskis sacīja, ka situācija Harkivas apgabalā, kur Krievija ieņēmusi vairākus ciemus, tiek "kontrolēta", bet "nav stabilizējusies" pēc Ukrainas papildspēku nosūtīšānas.

Prezidents arī sacīja, ka Krievijas karaspēks pavirzījies uz priekšu par pieciem līdz 10 kilometriem, pirms to apturēja Ukrainas spēki.

Krievijas ofensīva "var sastāvēt no vairākiem viļņiem", un Harkivas apgabalā "bija pirmais vilnis", sacīja Zelenskis.

00:10 Ukrainas bruņotie spēki turpina pretoties krievu okupantu mēģinājumiem izlauzties cauri aizsardzībai. Šajās dienās lielākā daļa cīņu notika Kramatorskas, Pokrovska un Kurakhovska virzienos.

Tiek atzīmēts, ka Harkivas virzienā ienaidnieks veica neveiksmīgu uzbrukumu virzienā Glubokoe - Liptsy, turpina veikt gaisa triecienus, tika sabojāti Izbitskoje un Pokaļanes ciemati.