"Patiess stāsts par zēnu vārdā Penelope" - ASV tiesa aizliedz Mērilendas vecākiem atteikties no dzimumu stundas skolās

© Unsplash

Mērilendas lielākajam skolu apgabalam nav jāļauj vecākiem atteikties no piekto klašu skolēniem paredzētā speciālā kursa, kurā tiek apspriestas tādas tēmas kā seksualitāte un dzimums, šonedēļ lēma federālā apelācijas tiesa.

Vecāki bija vērsušies tiesā, jo uzskatīja, ka Montgomerijas apgabala valsts skolu (MCPS) padomes ierosinātā politika pārkāpj viņu tiesības uz reliģijas brīvību.

ASV 4. apgabala apelācijas tiesas lēmums apstiprināja zemākas instances tiesas lēmumu, ar kuru šīs apsūdzības tika noraidītas jau iepriekš. Vecāki vērsās pie augstākās instances tiesas, jo uzskatīja, ka, nenodrošinot iespējas bērniem atteikties no grāmatām un diskusijām par seksualitāti, MCPS pārkāpj federālos un štatu likumus.

Piemēram, dažām no grāmatām doti tādi nosaukumi kā "Kucēns praidā", "Tēvoča Bobija kāzas" un "Piedzima gatavs: patiess stāsts par zēnu vārdā Penelope".

Vecāki apgalvoja, ka grāmatas ir pretrunā viņu reliģiskajam pienākumam apmācīt savus bērnus saskaņā ar viņu ticību par to, "ko nozīmē būt vīrietim un sievietei; laulības institūciju, cilvēka seksualitāti un ar to saistītās tēmas".

Trīs vecāku grupas, kas ir musulmaņi, ebreji un kristieši, kā arī vecāku tiesību organizācija apgalvo, ka atbildība par to, ko viņu bērni mācās, jāuzņemas viņiem, nevis skolām.

Tomēr tiesa nolēma, ka tikai pakļaušana idejām, kas ir pretrunā ar ticību, nav pietiekams arguments, lai tam piemērotu likumu par reliģisko brīvību, un ka saskarsme ar jautājumiem, kuriem cilvēks nepiekrīt reliģisku iemeslu dēļ, ir "daļa no kompromisa, ko vecāki pieņem, kad izvēlas sūtīt savus bērnus valsts skolās," teikts spriedumā.

Svarīgākais