Atklāta jauna noslēpumaina pazemes “ieeja” netālu no Ēģiptes Lielās piramīdas

© Pixabay.com

Arheologi ir atklājuši noslēpumainas struktūras, kas paslēptas netālu no Ēģiptes Lielās piramīdas - tās varētu būt nezināmas kapenes, kas celtas pirms 4500 gadiem, raksta "Dailymail.co.uk".

Arheologu komanda Gīzas Rietumu kapsētā atklāja L formas anomāliju, kas varētu būt vēl viena ieeja kapenēs.

Apbedījumā atrodas karaļa Khufu mirstīgās atliekas, kurš lika uzcelt ikonisko piramīdu, viņa ģimenes locekļi un augsta ranga amatpersonas. Iespējams, zem smiltīm varētu slēpties vēl viens karaliskais kaps.

L veida konstrukcija atrodas zem zemes un ir piepildīta ar smiltīm, kas, pēc pētnieku domām, tika veikts ar nolūku pēc tam, kad tā tika uzbūvēta, lai bloķētu ieeju "kamerā" vēl gandrīz 30 pēdas zemāk.

"Struktūra varētu būt veidota no vertikālām kaļķakmens sienām vai šahtām, kas ved uz kapu," pētnieki dalījās atklājumos.

Tomēr viņi norādīja, ka būs nepieciešama turpmāka izmeklēšana, lai noteiktu tās patieso identitāti.

Lielākā daļa šādu vietu ir apraktas zem smiltīm, un nav viegli noteikt precīzu to atrašanās vietu.

Pētījuma pirmais autors Motojuki Sato, Japānas Tohoku universitātes profesors, pastāstīja, ka viņš un viņa komanda ir pārliecināti, ka struktūras nav dabiski izveidojusies, jo "forma ir pārāk asa".

Lielā piramīda ir vairāk nekā 480 pēdas gara, un katras malas garums ir aptuveni 755 pēdas (230 12 400 m), padarot to par lielāko cilvēka radīto struktūru uz Zemes.

Senās Ēģiptes piramīdas turpina atklāt jaunus noslēpumus - 2023. gada martā zinātnieki atklāja slēptu koridoru, kas bija aprakts dziļi Lielajā piramīdā, izmantojot endoskopisko kameru un staru rentgenogrāfiju.