Pusaudzis nomirst, piedaloties pikanto čipsu izaicinājumā

© Pixabay.com

Pusaudža nāvi no Masačūsetsas ASV, kurš nomira pēc piedalīšanās pikanto tortiljas čipsu izaicinājumā, izraisīja liela daudzuma čili piparu ekstrakta apēšana, ziņo "abcnews.com".

Kāds pusaudzis no Masačūsetsas, kurš sociālajos tīklos piedalījās pikanto tortiljas čipsu izaicinājumā, nomira, apēdot lielu daudzumu čili piparu ekstrakta, turklāt zēnam bija arī iedzimts sirds defekts, liecina autopsijas rezultāti.

Hariss Volobahs, 10. klases skolnieks, nomira 2023. gada 1. septembrī pēc “Paqui” čipsu ēšanas, kas bija daļa no ražotāja “One Chip Challenge”.

"Mēs bijām un paliekam dziļi apbēdināti par Harisa Volobaha nāvi un izsakām līdzjūtību viņa ģimenei un draugiem," teikts “Hershey Co” meitasuzņēmuma “Paqui” paziņojumā.

Saskaņā ar veikto autopsiju, Hariss nomira no sirdsdarbības apstāšanās, ko, iespējams, izraisīja pārtikas viela ar augstu kapsaicīna koncentrāciju. Kapsaicīns ir sastāvdaļa, kas čili pipariem piešķir dedzināšanas sajūtu.

Autopsija arī norādīja, ka Harisam bija iedzimts sirds defekts.

Lielas kapsaicīna devas var palielināt sirds spiedienu, radot papildu spiedienu uz artēriju, bet, lai gan autopsijas rezultāti liecina, ka sirds defekts, iespējams, padarīja Harisu neaizsargātāku pret čili piparu ekstrakta negatīvo ietekmi, arī cilvēkiem, kuriem nav šādu riska faktoru, var rasties nopietnas sirds problēmas, uzņemot lielu daudzumu kapsaicīna.

“Paqui” čipsi, kas tika pārdoti atsevišķi iesaiņoti par aptuveni 10 ASV dolāriem, uz iepakojuma brīdina, ka tie ir paredzēti "atriebīgam karstuma un sāpju baudījumam". Brīdinājumā norādīts, ka čipsi ir paredzēti tikai pieaugušo patēriņam un tie jāglabā bērniem nepieejamā vietā.

Neskatoties uz brīdinājumu, bērniem nav problēmu iegādāties čipsus, un ASV bieži tiek ziņots par pusaudžiem, kuri pēc piedalīšanās čipsu ēšanas izaicinājumā jūtas slikti. Viņu vidū bija arī trīs Kalifornijas vidusskolas skolēni, kuri tika nogādāti slimnīcā, un septiņi studenti Minesotā, kurus mediķi ārstēja pēc piedalīšanās izaicinājumā 2022. gadā.

Izaicinājums aicina dalībniekus apēst “Paqui” čipsus un pēc tam redzēt, cik ilgi viņi var iztikt, nepatērējot citu pārtiku un ūdeni. Cilvēki, kuri sociālajos tīklos ievietoja videoklipus, kuros viņi vai viņu draugi pieņem izaicinājumu, rādīja, kā cilvēki, tostarp bērni, izsaiņo iepakojumu, ēd čipsus un pēc tam reaģē uz karstumu. Dažos videoklipos bija redzams, kā cilvēki rīstās, klepo un lūdz ūdeni.

Svarīgākais