“Viņi nāk mūsu mājās un ņem mūsu mantas,” ciems Spānijā ir noguris no tūristiem

© Pixabay.com

Vietējie iedzīvotāji sūdzas, ka tūristi regulāri ielaužas mājās, zog mantas un kāpj uz balkoniem, raksta "Euronews Travel".

Ciems Spānijā Binibeca Vell ar zemām, baltām ēkām, šaurām akmens ieliņām un labirinta kāpnēm tiek dēvēts par Spānijas Mikēnām. Taču ir kāda lieta, kas dzīvi šajā mazajā pilsētiņā padara neciešamu - nekontrolējams apmeklētāju skaits.

Binibeca Vell ciemu ar 1000 iedzīvotāju, kas atrodas netālu no Menorkas salas dienvidu gala, ik gadu apmeklē vairāk nekā 800 tūkstoši tūristu, kuri vēlas šeit nofotografēties.

Nogurusi no tūristu pūļiem, kas nemitīgi trokšņo un atstāj aiz sevis atkritumu kaudzes, vietējā māju īpašnieku asociācija ieviesusi noteikumus to apmeklēšanai.

"Tūristi ienāk mājās, sēž uz krēsliem, ņem mūsu lietas, rīko ballītes pie mūsu mājām. Ja tas netiks regulēts, tas notiks katru vasaru," sūdzējās kāds vietējais.

Taču organizācija, kas pārstāv 195 Binibeca māju īpašniekus, tūristus tieši nevaino. Tā vietā viņi to uzskata par varas iestāžu vainu, kas nespēj ieviest noteikumus, lai nodrošinātu iedzīvotāju labklājību.

Rezultātā grupa vietējo iedzīvotāju nolēma ņemt rīcības grožus savās rokās un panāca apmeklējuma grafiku - no 2024. gada maija sākuma tūristi tika aicināti ierasties tikai no plkst. 11.00 līdz 20.00.

Turklāt ciemata oficiālajā tīmekļa vietnē tūristi tika aicināti atturēties no "iekļūšanas mājās" un "kāpšanas uz balkoniem".

Saskaņā ar vietējo ziņu vietni, Menorkas padome un Santluisas pilsētas dome piešķir Binibeca Vell iedzīvotājiem nedaudz vairāk par 25 000 eiro gadā, lai finansētu viņu māju uzturēšanu un nodrošinātu ciemata "pastkartes perfekto" izskatu.

"Mēs esam privāts ciemats jau 52 gadus, taču mums kļūst arvien grūtāk baudīt klusu atpūtu, jo mēs dārgi maksājam, lai būtu Menorkas populārākais tūrisma objekts. Binibecu reklamē administrācija un tūrisma kompānijas, bet kāds labums no tā mums, ko mēs no tā saņemam?" vietējai presei sūdzējās māju īpašnieku asociācijas prezidents.

Svarīgākais