Ukrainas kara 813. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:23]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 16. maijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:23 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā ikvakara uzrunā tautai atzīmējis, ka Krievijas spēki nav pārtraukuši bombardēt Vovčanskas rajonu Harkovas apgabalā, bet Ukrainas karaspēks stingri turas pie līnijas.

Zelenskis atzīmēja, ka Krievija ir jāpiespiež panākt īstu un godīgu mieru ar visiem līdzekļiem. Zelenskis pārrunāja arī operatīvo situāciju Doņeckas apgabalā.

"Šodien mēs arī rūpīgi izanalizējām situāciju Doņeckas apgabala attiecīgajās frontēs. Tur tiek novērots vislielākais kaujas sadursmju skaits un vissmagākie apstākļi. Protams, mēs nepametam novārtā šo virzienu,” sacīja Ukrainas prezidents.

21:26 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Polijas premjerministrs Donalds Tusks telefonsarunā vienojušies nekavējoties sākt gatavot divpusējo drošības līgumu.

Zelenskis un Tusks apsprieda situāciju Harkovas apgabalā, kur Krievijas spēki ir sākuši jaunu ofensīvu, un Ukrainas nepieciešamību pēc pretgaisa aizsardzības, "lai aizsargātu Harkovas un citus apgabalus".

Zelenskis arī norādīja, ka abi pārrunājuši Krievijas radītos draudus gāzes infrastruktūrai Ukrainas rietumos un veidus, kā tiem pretoties.

20:17 Dānijas valdība paziņojusi par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai. Tās apjoms ir 5,6 miljardi dāņu kronu (750 miljoni eiro), no kuriem gandrīz puse tiks novirzīta pretgaisa aizsardzības stiprināšanai.

Jaunajā paketē iekļauts papildu finansējums F-16 lidmašīnu turpmākai nodošanai Ukrainai, pretgaisa aizsardzībai, artilērijas sistēmu uzturēšanai, kā arī līdzekļi papildu artilērijas sistēmu, lādiņu un prettanku mīnu iegādei.

19:19 Prezidents Volodimirs Zelenskis atgrizies Augstākajā Radā likumprojektu Nr.7731, kas ļautu darba devējiem atlaist darbiniekus par neinformēšanu par kontaktiem ar cilvēkiem okupētajās teritorijās, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Paskaidrojuma rakstā teikts, ka tas izstrādāts, lai "regulējot darba attiecības likumdošanas līmenī, aizsargātu Ukrainas nacionālās intereses bruņotas agresijas pret Ukrainu laikā".

Lūgumu uzlikt veto Zelenskim bija izteikušas astoņas cilvēktiesību organizācijas Ukrainā, kas nosaukušas to par "pamatu vajāšanai un stigmatizēšanai tiem, kuriem ir radinieki okupācijas teritorijās un cilvēkiem, kuri joprojām ir tur reģistrēti, bet pārcēlušies uz ārzemēm".

18:12 Krievijas ofensīva Harkivas apgabala ziemeļos nav tikai taktiska operācija, bet gan mēģinājums radīt priekšnoteikumus otrai ofensīvai pret Kijevu. Šādu viedokli viedokļu rakstā The Hill lappusēs paudis atvaļinātais ASV armijas pulkvedis Džonatans Svīts un militāri politikas komentētājs Marks Tots.

16:54 Krievu iebrucēji paziņoja, ka ir atvairījuši Ukrainas flotes bezpilota laivu uzbrukumu okupētajai Krimai.

Krievijas Aizsardzības ministrija pavēstīja, ka aptuveni pulksten 14:00 atklājuši ukraiņu bezpilota laivas Melnās jūras rietumu daļā, kas devās Krimas virzienā.

Viņi apgalvo, ka iznīcinājuši 11 bezpilota laivas.

15:46 Ukraina nevar atļauties zaudēt Harkovu, vizītes laikā pilsētā sacīja prezidents Vladimirs Zelenskis.

Viņš sacīja telekanālam ABC, ka ASV palīdzības kavēšanās tieši ietekmēja karu un situāciju pierobežā. Pēdējo dienu laikā simtiem cilvēku ir gājuši bojā vai ievainoti. "Situācija ir ļoti nopietna," sacīja prezidents.

Uz jautājumu, vai šobrīd notiekošajā ir vainojamas Amerikas Savienotās Valstis, Zelenskis atbildēja: "Tā ir visas pasaules vaina, bet tagad pasaule var palīdzēt."

14:42. Ukrainas karavīri izjaukuši Krievijas karaspēka plānu Harkivas apgabalā maksimāli dziļi iespiesties Vovčanskas pilsētas teritorijā un tur nostiprināties, aizstāvjiem turpinot pildīt kaujas uzdevumus pilsētas ziemeļu daļā un turot pretinieku uguns kontrolē, pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Ukrainas aizstāvji arī uzlabojuši taktisko stāvokli un atspieduši pretinieku rajonā uz ziemeļiem no Kisļivkas, ziņojot par stāvokli ceturtdien plkst.10.30, vēsta ģenerālštābs.

Kopš Krievijas uzbrukuma darbību sākuma 10.maijā Harkivas virzienā Ukrainas karavīri ar apņēmīgām darbībām piespieduši Krievijas karaspēku ievērojami samazināt aktivitāti.

13:47. Valsts drošības dienests (VDD) 13.maijā aizturējis divas personas, tostarp jau iepriekš zināmo taksistu Sergeju Sidorovu aizdomās par spiegošanu Krievijas specdienestu labā.

Kriminālprocesā VDD ir veicis kriminālprocesuālās darbības vairākos objektos Rīgā un tās apkaimē.

Kā liecina VDD izmeklēšanas laikā iegūtā informācija, personas nelikumīgi vāca un Krievijas specdienestiem nodeva neizpaužamas ziņas par citām personām, kuras Latvijā tiek turētas aizdomās par spiegošanu un kurām ir piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

12:50. Tiek lēsts, ka, pateicoties mobilizācijai, Ukrainas bruņoto spēku rindas varētu papildināt aptuveni 100 000 jauno karavīru, raksta pravda.com.ua.

12:09. Šogad četros mēnešos Latvijā pār ārējo robežu ir ieceļojuši 6457 Ukrainas pilsoņi, un bēgļu plūsma saglabājas mērena un stabila, taču ievērojami mazāka nekā 2023.gadā, kad šajā pašā laika periodā ieceļoja 40 496 Ukrainas pilsoņi, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotā informācija.

11:44. Izmantojot sankciju nepilnības, Turcija deklarē Krievijas naftu kā savu un eksportē to uz Eiropas Savienības (ES) valstīm, nodrošinot Maskavai ienākumus miljardiem eiro apmērā, vēsta izdevums "Politico".

Vides pētījumu grupas "Centre for Research on Energy and Clean Air" (CREA) un Demokrātijas pētniecības centra (CSD), kā arī "Politico" neatkarīgie pētījumi liecina, ka Krievijas nafta, pēc visa spriežot, masveidā nonāk ES caur Turciju.

10:21. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 488 460 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1520 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7529 tankus, 14 538 bruņutransportierus, 12 565 lielgabalus un mīnmetējus, 1070 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 798 zenītartilērijas iekārtas, 351 lidmašīnu, 325 helikopterus, 10 028 bezpilota lidaparātus, 2200 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 17 048 automobiļus un autocisternas, kā arī 2062 specializētās tehnikas vienības.

09:44. Portugāles prezidents Marcelo Rebelo de Sousa paudis bažas par situācijas saasināšanos Ukrainā un skaidrojis situāciju saistībā ar Volodimira Zelenska atcelto vizīti, raksta pravda.com.ua.

"Mēs nevaram runāt par [vizītes] atcelšanu, jo vizīte nekad netika apstiprināta, tā bija iniciatīva, kurā bija iesaistītas vairākas valstis, kas acīmredzot tika apsvērta, bet nekad netika apstiprināta." Viņš norādīja, ka izrunāt Ukrainas prezidenta vizītes apstiprināšanu nebija iespējams drošības apstākļu dēļ, jo Ukraina atrodas kara stāvoklis

08:26. Krievijas diktators Vladimirs Putins ieradies vizītē Ķīnā un ceturtdien Pekinā tiekas ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, Kremļa saimniekam cenšoties nodrošināt lielāku Ķīnas atbalstu karam pret Ukrainu un Krievijas izolētajai ekonomikai. Putins intervijā Ķīnas ziņu aģentūrai "Siņhua" pirms vizītes cildināja Ķīnas "patieso vēlmi" palīdzēt atrisināt Ukrainas krīzi.

07:07. Krievijas karaspēks Ukrainas teritorijā Harkivas apgabala ziemeļos ielauzies ne vairāk kā astoņu kilometru attālumā no robežas un ir apņēmies izveidot "buferzonu", nevis virzīties Harkivas apgabala dziļumā, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) eksperti.

Krievu uzbrukuma operācijas tempi Harkivas apgabala ziemeļos turpina samazināties, pēc tam kad agresors bija sagrābis rajonus, kas, kā tagad apstiprina Ukrainas amatpersonas, bija mazāk aizsargāti.

00:10 Savienoto Valstu valsts sekretārs Antonijs Blinkens norāda, ka ASV intensīvi strādā, lai nodrošinātu Ukrainai papildu zeme-gaiss raķešu sistēmu Patriot baterijas un citas pretgaisa aizsardzības spējas.

Kā vēsta UNIAN korespondents, Blinkens to teica Kijevā kopīgā preses konferencē ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitriju Kuļebu. Kā zināms, dienu iepriekš amatpersona pārsteidza galvaspilsētu, spēlējot ģitāru vienā no Kijevas bāriem.