Folklenda salās atklāta nafta un gāze; draud izcelties starpvalstu konflikts ar Krieviju

© Pixabay.com

Krievija atklājusi milzīgas naftas rezerves Antarktīdā, apgabalā, ko Lielbritānija uzskata par savu - nu tas ir aizsācis cīņu par vērtīgajiem resursiem, un ir sagaidāma Krievijas rīcība konflikta izraisīšanā reģionā, ziņo err.ee.

Saskaņā ar pierādījumiem, kas pagājušajā nedēļā tika iesniegti Apvienotās Karalistes valdībai, Krievija Antarktīdā ir atklājusi naftas lauku, kas aptuveni desmit reizes pārsniedz visu Ziemeļjūras ieguves apjomu pēdējo 50 gadu laikā. Lielākā daļa naftas atradņu atrodas Vedelas jūrā - tieši Antarktikas pussalas austrumu daļā un Lielbritānijas Antarktikas teritorijā, ziņo laikraksts The Telegraph.

Antarktīdā robežas starp dažādu valstu teritorijām ir nosacītas, un šīs teritorijas tieši nevienam nepieder. Ir svarīgi atzīmēt, ka bez Apvienotās Karalistes pretenzijas uz konkrētu teritoriju ir izteikušas arī Čīle un Argentīna, taču šī ir lieliska iespēja Krievijai radīt dažādas problēmas.

Tas, iespējams, ir padarījis Folklenda salas par dārgāko īpašumu pasaulē.

Lai gan Antarktikas klimats ir ārkārtīgi ekstrēms, šī vieta Vedelas jūrā nav visgrūtākā vieta darbam - gan Antarktikas pussala, gan jūras ledus piedāvā zināmu aizsardzību pret okeāna viļņiem. Tomēr darbs ir sarežģīts, un tas ir iemesls, kāpēc līdz šim tika ievēroti starptautiskā Antarktikas līguma punkti, kas aizliedz izmantot dabas resursus komerciālos nolūkos. Taču tagad tas var mainīties.

Papildus iebrukumam Ukrainā Krievija ir iesaistīta aktivitātēs daudzviet pasaulē, kas atrodas "pelēkajā zonā" - viens no tiem ir naftas kontrabanda ar slepenu un slikti uzturētu un neapdrošinātu tankkuģu floti.

Antarktīdas gadījumā, protams, Krievija apgalvo, ka tā reģionā nodarbojas tikai ar zinātnisku darbu, nevis naftas izpēti.

"Krievijas rīcība ir jāsaprot kā lēmums graut ar izpēti saistītās normas un galu galā kā priekštecis turpmākai resursu ieguvei," sacīja Lielbritānijas Karaliskās Holovejas universitātes ģeopolitikas profesors Klauss Dods. "Protams, līdz īstai naftas ieguvei vēl tāls ceļš ejams, taču rīcības kurss ir skaidrs."

Nākamais solis Krievijas pelēkās zonas scenārijā, iespējams,i būs Argentīnas iesaistīšanās - tās teritoriju Krievija uzskata par savu, un tā pārklājas ar britu teritorijām. Sadarbība starp Krieviju un Argentīnu ir garantēta, atzīmēja The Telegraph.

Argentīnas interese un retorika par Folklenda salu atgūšanu ir bijusi nemainīga kopš 1982. gada. Lai arī līdz šim tas nav uztverts nopietni viņu novecojušās militārās tehnikas un britu aizsardzības dēļ, tomēr Krievijas iespējamā diplomātiskā un militārā palīdzība var dot Argentīnai pietiekami daudz drosmes veikt jaunus mēģinājumus.