Borels atkārtoti kritizē Izraēlas izvērsto militāro kampaņu Gazas joslā

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārpolitikā un drošības politikā Žuzeps Borels pirmdien paziņoja, ka ASV izrāda "nogurumu" savā Tuvo Austrumu diplomātijā, un aicināja ES pastiprināt centienus panākt palestīniešu valsts izveidošanu.

Apmeklējot Kaliforniju, Borels atkal stipri kritizēja Izraēlas militāro kampaņu Gazas joslā, sakot, ka Gazas joslas iedzīvotāji "mirst, ir badā un cieš neiedomājamos apmēros" un ka tur notiekošais ir "cilvēku radīta katastrofa".

"Es redzu zināmu nogurumu no ASV puses, lai turpinātu iesaistīties risinājuma meklēšanā," Borels sacīja pirmdien teiktā runā Stenforda Universitātē, kas tika publicēta otrdien.

Viņš sacīja, ka ES mēģina panākt arābu un eiropiešu kopīgu iesaistīšanos, "lai padarītu šo divu valstu risinājumu par realitāti".

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens ir septiņas reizes apmeklējis Tuvos Austrumus, kopš "Hamās" 7.oktobra uzbrukums Izraēlai izprovocēja Izraēlas militāro kampaņu šī grupējuma pārvaldītajā Gazas joslā.

Blinkens ir mudinājis Izraēlu atļaut piegādāt vairāk humānās palīdzības Gazas joslai, kā arī aicinājis Izraēlu pieņemt divu valstu risinājumu kā daļu no plašākas vienošanās, kas ietvertu attiecību normalizāciju ar Saūda Arābiju.

ASV tomēr izmantoja veto tiesības ANO Drošības padomē, bloķējot pilntiesīgas ANO dalībvalsts statusa piešķiršanu Palestīnai, jo ASV uzskata, ka palestīniešu valstiskumu var panākt tikai sarunās, kurās tiktu ņemtas vērā Izraēlas drošības vajadzības.

ANO Ģenerālā asambleja 10.maijā ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstīja palestīniešu lūgumu atzīt Palestīnu par pilntiesīgu šīs starptautiskās organizācijas dalībvalsti, tomēr ASV veto Drošības padomē dēļ šis Ģenerālās asamblejas balsojums bija simbolisks.

Šajā balsojumā tikai deviņas valstis balsoja pret, tai skaitā divas ES dalībvalstis - Čehija un Ungārija. No ES smagsvariem Francija balsoja par, bet Vācija atturējās.

Borels atzina, ka šis balsojums parāda to, ka ES ir "ļoti sašķelta" Gazas jautājumā atšķirībā no Ukrainas kara jautājuma, un izskaidroja to ar "vēsturiskiem iemesliem".

"Bet tas nenozīmē, ka mums nav jāuzņemas lielāka daļa atbildības tāpēc, ka esam deleģējuši risinājuma meklēšanu Savienotajām Valstīm," teica Borels.

Bijušais Spānijas ārlietu ministrs Borels februārī asi kritizēja ASV ieroču piegādes Izraēlai, norādot uz ASV prezidenta Džo Baidena vārdiem, ka Gazas joslā mirst pārāk daudz cilvēku.

Baidens pagājušonedēļ pirmoreiz draudēja pārtraukt militāro palīdzību Izraēlai, ja tā neņems vērā ASV brīdinājumus un uzbruks Rafahas pilsētai Gazas joslas dienvidos.