Ukrainas kara 812. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:04]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 15. maijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:04 Šodien, 15.maijā, no plkst.19:25 līdz 22:00 Ukrenergo ieviesa kontrolētus avārijas elektroenerģijas padeves pārtraukumus rūpnieciskajiem un mājsaimniecību patērētājiem visos Ukrainas reģionos.

Tāpat ziņots, ka no pulksten 00:00 un 16.maija visas dienas garumā visā Ukrainā mājsaimniecībām un rūpnieciskajiem patērētājiem tiks piemēroti plānotie ierobežojumi - stundu atslēgumu grafiki.

20:24 Okupanti nebeidz apšaudīt Volčansku ar dažāda veida ieročiem. Par to telekanālam Kiev24 pastāstīja policists Harčenko no Harkovas apgabala Čugujevskas rajona.

Viņš norādīja, ka pilsētas ziemeļu nomalē atrodas krievu okupanti.

"Ielu apšaudes turpinās ar dažādiem ieročiem, tostarp artilēriju un mīnmetējiem. Krievijas tanki iebraukuši pilsētas ziemeļu daļā un apšauda pilsētu," sacīja .

19:59 Harkovas apgabala ziemeļos Ukrainas aizsardzības spēki situāciju daļēji stabilizējuši. To savā vakara uzrunā ukraiņiem teica prezidents Vladimirs Zelenskis.

19:15 Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis nosodījis Slovākijas premjerministra Roberta Fico slepkavības mēģinājumu. Viņš šo uzbrukumu pēc Slovākijas valdības atkāpšanās nosauca par "šausmīgu".

"Mēs stingri nosodām šo vardarbības aktu pret mūsu partnervalsts valdības vadītāju. Ir jādara viss iespējamais, lai vardarbība nekļūtu par normu nevienā valstī, formā vai reģionā. Mēs patiesi ceram, ka Roberts Fico ātri atveseļosies un paužam solidaritāti Slovākijas tautai,” sociālajā tīklā X raksta Zelenskis.

18:42 Zaporožjes apgabala Rabotino ciems atrodas Ukrainas Aizsardzības spēku kontrolē. Par to šodien komentārā sabiedriskajiem korespondentiem paziņoja Ukrainas Dienvidu aizsardzības spēku pārstāvis Dmitrijs Pletenčuks, komentējot Krievijas mediju izteikumus, ka valsts it kā zaudējusi šo apmetni.

Viņš norādīja, ka Rabotino tuvumā notiek nepārtrauktas militārās operācijas, taču Krievijas armijai uzbrukums nav guvis panākumus.

Pletenčuks atzīmēja, ka Krievijas armija periodiski organizē propagandas video filmēšanu ar iespējamo Rabotino ciema ieņemšanu ar Krievijas karoga uzstādīšanu.

17:10. ASV izskata iespēju nosūtīt Kijivai vēl vienu pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot", trešdien vēsta ziņu aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz avotu. Apzinoties nepieciešamību uzlabot Ukrainas pretgaisa aizsardzību, šādas diskusijas notikušas ASV prezidenta Džo Baidena administrācijā.

16:00. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens trešdien Kijivā paziņoja par vēl divus miljardus dolāru lielas militārās palīdzības piešķiršanu Ukrainas spēkiem, kas attur Krievijas uzbrukumus.

14:50. Dažas Krievijas kājnieku grupas ir iegājušas Harkivas apgabala Vovčanskas pilsētas ziemeļu nomalē un cīņas turpinās, trešdien paziņoja Ukrainas Aizsardzības ministrijas prese pārstāvis Dmitro Lazutkins.

14:10. Harkiva neplāno evakuēt iedzīvotājus no pilsētas, paziņojis Harkivas mērs Ihors Terehovs, piebilstot, ka, gluži pretēji, cilvēki plūst uz pilsētu no citām vietām, kur notiek aktīvas kaujas. "Gaisa trauksme turpinās jau ilgāk nekā astoņas stundas, taču mēs šo nakti pārdzīvojām mierīgi. Diennakts laikā tika veikti uzlidojumi dzīvojamām ēkām. Ienaidnieks izmanto cilvēku iebiedēšanas taktiku, lai cilvēki pamestu pilsētu," sacīja Terehovs.

12:48. Krievijas karaspēks Harkivas apgabalā izmanto jaunu taktiku - izmanto nelielas uzbrukuma grupas - ne vairāk kā piecus cilvēkus vienā grupā, lai iefiltrētos Ukrainas pozīcijās, un pēc tam tās apvienojas ar citām nelielām grupām, veidojot lielākas trieciena grupas. Tomēr mazo uzbrukuma grupu izmantošana var novest pie lieliem upuriem un palēnināt kopējo ofensīvas tempu, uzskata ISW pētnieki.

12:20. Krievijas ofensīvas temps Harkivas apgabalā pēdējo 24 stundu laikā ir palēninājies un Krievijas karaspēks ir mainījis uzbrukuma taktiku, secinājuši ASV Kara studiju institūta (ISW) pētnieki.

Viņi norāda, ka Krievijas operāciju raksturs atbilst vērtējumam, ka krievu prioritāte ir izveidot buferzonu pie robežas, nevis iekļūt dziļāk Harkivas apgabalā.

11:02. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atcēlis piektdien plānoto vizīti Madridē, ziņo Spānijas mediji. Spānijas karaļa pils informēja, ka atcelta piektdien plānotā Spānijas karaļa Felipes VI un Ukrainas prezidenta tikšanās.

Spānijas mediji ziņoja, ka Zelenskis nolēmis atcelt vizīti pēc tam, kad Krievijas karaspēks sāka ofensīvu Harkivas apgabalā.

Laikraksts "El Pais" vēstīja, ka Zelenskis un Spānijas premjerministrs Pedro Sančess plānoja parakstīt divpusēju vienošanos par drošības garantijām.

10:15. Ukraina atvilkusi karaspēku no vairākiem ciematiem Harkivas apgabalā, kur Krievijas karaspēks kopš pagājušās nedēļas virzās uz priekšu un apšauda apdzīvotās vietas gar robežu, paziņojusi Kijiva.

"Dažos apgabalos, ap Lukjanciem un Vovčansku, reaģējot uz ienaidnieka uguni un sauszemes karaspēka uzbrukumiem, kā arī lai glābtu mūsu karavīru dzīvības un izvairītos no zaudējumiem, mūsu vienības pārvietojās uz izdevīgākām pozīcijām," paziņoja Ukrainas bruņotie spēki.

Krievijas karaspēks 10.maijā sāka ofensīvu Harkivas apgabalā un tam izdevies sagrābt savā kontrolē vairākus ciematus.

09:46. ASV Aizsardzības ministrija ziņo, ka Krievijas armija šobrīd cenšas virzīties uz priekšu Ukrainas teritorijā, situācija kaujas laukā ir sarežģīta, un tas rada bažas, raksta pravda.com.ua.

"Situācija Ukrainas kaujas laukā šobrīd ir sarežģīta. Taču visi ziņo, ka viņi turpina veikt pasākumus, lai aizstāvētu savu teritoriju. Un mēs darīsim visu iespējamo, lai viņiem iegūtu kritisko munīciju, kas viņiem ir vajadzīga," medijiem teica Pentagona pārstāvis Pats Raiders. Raiders uzsvēra, ka ASV puse šobrīd smagi strādā pie tā, lai paātrinātu palīdzības sniegšanu Ukrainai.

08:47. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 486 940 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1510 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7510 tankus, 14 508 bruņutransportierus, 12 538 lielgabalus un mīnmetējus, 1070 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 798 zenītartilērijas iekārtas, 351 lidmašīnu, 325 helikopterus, 10 015 bezpilota lidaparātus, 2199 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 16 955 automobiļus un autocisternas, kā arī 2061 specializētās tehnikas vienību.

07:08. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ir nolēmušas paplašināt esošo sankciju režīmu pret Irānu, otrdien Briselē paziņoja ES Padome. "Padome šodien nolēma paplašināt ES sankciju ietvara apjomu, ņemot vērā Irānas militāro atbalstu Krievijas agresijas karam pret Ukrainu," teikts paziņojumā.

00:10. Harkivas virzienā 14.maijā tika fiksēti 14 ienaidnieka uzbrukumi, pravda.com.ua.