Eiropas Komisija atzinusi Francijas tiesības slēgt robežu ar Itāliju

Eiropas Komisija (EK) atzinusi un atbalstījusi Francijas valdības lēmumu apturēt pasažieru vilcienu satiksmi no Itālijas, lai pārbaudītu pasažieru, starp kuriem varbūt tunisiešu nelegālie imigranti,dokumentus, ziņo aģentūra France-Presse.

Francija nav izdarījusi pārkāpumu, nedēļas nogalē apturot pasažieru vilcienu satiksmi no Itālijas, lai pārbaudītu tunisiešu imigrantu dokumentus, pirmdien atzina

Kā norādīja ES iekšlietu komisāre Cecīlija Malmstrēma, Francijas varasiestādes vilcienu pārbaužu nepieciešamību pamatojušas ar "sabiedriskās kārtības apsvērumiem".

Francija ir darbojusies likuma ietvaros.

Svētdien, 17. aprīlī Francija apturējusi vilcienu satiksmi no Itālijas pierobežas pilsētiņas Ventimiljas, lai nepieļautu imigrācijas atbalstītāju protestus.

Vilcieni, kas svētdien nāca no Ventimiljas ar aptuveni 300 imigrantiem no Tunisijas un politiskajiem aktīvistiem, kuri iestājās pret Francijas ierobežojumiem pārvietošanās brīvībai, tika uz vairākām stundām apturēti uz robežas, liekot Itālijai ar sava vēstnieka starpniecību Parīzei iesniegt oficiālu protestu. Itālijas Ārlietu ministrija raksturoja šādu rīcību kā "nelikumīgu un klaju Eiropas vispārējo principu pārkāpumu".

Jau ziņots, ka Itālija vairāk nekā 20 000 tunisiešu bēgļu piešķīrusi pagaidu uzturēšanās atļaujas, kas tiem dod iespēju brīvi pārvietoties pa Šengenas zonu.

Roma uzsver, ka šīs atļaujas sniedz iespēju galvenokārt franciski runājošajiem bēgļiem doties arī uz Franciju, kur daudzus gaida draugi un radinieki.

Neilgi pēc vilcienu satiksmes bloķēšanas, Itālijas ārlietu ministrs Franko Fratīni, deva pavēli Itālijas vēstniekam Francijā izteikt oficiālu protestu. Svētdienas vakarā satiksme tika atjaunota, vai kāds no vilcienu pasažieriem tika aizturēts, netiek ziņots.

Kā ziņo AFP Francijas robežu šķērsot vilcienā vēlējušies 60 imigranti no Tunisijas un Lībijas.

Francijas iekšlietu ministrs Klods Geons pirmdien brīdināja, ka tunisiešu imigranti, kas valsīt iebrauc no Itālijas, tiks nosūtīti atpakaļ, ja tie nevarēs uzrādīt pietiekamus finanšu līdzekļus sevis uzturēšanai.

Taču Francijas iekšlietu ministrs uzsver, ka Parīze ievēro Šengenas līgumu "burtu un garu", norādot, ka par imigrantiem atbildība jāuzņemas tai bloka dalībvalstij, kurā imigranti nonākuši visupirms.

Pirmdien Franko Fratīni apliecināja, ka, neraugoties uz atšķirīgajiem uzskatiem, abas valstis sadarbosies, lai mazinātu spriedzi savstarpējās attiecībās.