Vandāļi apķēpājuši holokausta memoriālu Parīzē

© Unsplash

Parīzē naktī uz otrdienu ar plaukstu nospiedumiem sarkanā krāsā apķēpāta Francijas holokausta memoriāla ārsiena.

Francijas Ebreju organizācija nosodīja vandālismu, un Parīzes varasiestādes sākušas krimināllietu par notikušo.

Apķēpāta memoriāla Taisnīgo siena, uz kuras uzrakstīti to cilvēku vārdi, kas glāba ebrejus no vajāšanas nacistu okupācijas laikā Francijā. Šorīt uz sienas bija redzami aptuveni 20 sarkani plaukstu nospiedumi.

Francijas ebreju organizācijas notikušo vērtēja kā kūdīšanu uz naidu pret ebrejiem un ebreju slaktiņu atbalstīšanu.

Parīzes Marē rajonā, kur dzīvo daudzi ebreji, līdzīgi apķēpātas vēl aptuveni desmit vietas, tai skaitā skolas un bērnudārzi.

Francijā ir lielākā ebreju kopiena ārpus Izraēlas un ASV, kā arī Eiropā lielākā musulmaņu kopiena.

Kopš 7.oktobra, kad sākās karš starp Izraēlu un palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās", Francija pievērsusi pastiprinātu uzmanību cīņai ar antisemītismu.

Iekšlietu ministrijas martā publiskotie dati liecināja, ka no 7.oktobra līdz 2023.gada beigām krietni pieaudzis noziegumu un likumpārkāpumu skaits, kas "izdarīti upura etniskās piederības, tautības, domājamās rases vai reliģijas dēļ". Lai gan šie dati nebija izdalīti pa reliģijām vai etniskām grupām, Francijas Ebreju institūciju padome (CRIF) janvārī ziņoja, ka antisemītisma aktu skaits Francijā 2023.gadā gandrīz četrkāršojies salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Šī mēneša sākumā studenti uz īsu brīdi okupēja vairākas prestižas universitātes, protestējot pret karu Gazas joslā. Vairāki studenti nokrāsoja rokas sarkanā krāsā, aicinot pārtraukt uguni Gazas joslā.

"Visiem, kas sacīja, ka sarkanās rokas nav antisemītisks simbols, lūk, tās uzzīmētas uz Taisnīgo sienas," platformā "X" paziņoja valdības pārstāve.