Nogalina pāris minūtēs: Ukrainā atrodas pasaulē bīstamākais objekts

© depositphotos.com

Šķiet neticami, bet Ukrainas teritorijā atrodas tik bīstams objekts, ka pat skatīšanās uz to var būt liktenīga. Šis nāvējošais artefakts ir pazīstams kā "Černobiļas ziloņa kāja", raksta Daily Mail.

Tas ir 2 metrus plats sacietējušas lavas fragments, kas izveidojies no izkausētas kodoldegvielas Černobiļas atomelektrostacijas reaktorā. Tās ir sekas urāna degvielas kušanai bojātā reaktora iekšienē.

Britu žurnālisti ziņo, ka, pavadot 300 sekundes telpās ar ziloņa kāju, jums paliks tikai divas dienas dzīvot. Intensīvā starojuma dēļ uzņemtas tikai dažas ziloņa kājas fotogrāfijas.

Pat gandrīz 40 gadus pēc katastrofas iekļūšana telpās ar šo objektu var būt nāvējoša, un draudi saglabāsies vēl daudzus gadsimtus. 1986. gadā ziloņa kāja izstaroja 10 000 rentgena staru stundā, kas ir aptuveni 1000 reižu lielāka deva, kas nepieciešama vēža izraisīšanai. Pēc 30 sekunžu atrašanās tās tuvumā, sākas nogurums un reibonis. Pēc 2 minūtēm ķermeņa šūnās parādās asinsizplūdumi, un pēc 4 minūtēm parādās vemšana, caureja un drudzis. Pēc 5 minūtēm var saņemt nāvējošu starojuma devu, kas gandrīz noteikti izraisīs nāvi divu dienu laikā. Lai gan kodolmateriāls lēni atdziest, tas joprojām ir potenciāli bīstams jau daudzus gadus.

Tikai desmit gadus pēc avārijas, izmantojot modernās tehnoloģijas un aizsarglīdzekļus, speciālistiem izdevās nokāpt reaktorā un uzņemt pirmos attēlus.

Fotoattēlā blakus “ziloņa kājai” redzams Černobiļas atomelektrostacijas objekta Shelter Structuredirektora vietnieks Artūrs Korņejevs.

Korņejevs, iespējams, apmeklēja šo telpu biežāk nekā citi, un tāpēc tika pakļauts maksimālai starojuma devai. Publiskā informācija liecina, ka viņš nomira 2022. gadā 73 gadu vecumā.