"Spīdzināja ar ārkārtīgu cietsirdību". Bijušais Kazahstānas ekonomikas ministrs notiesāts par sievas slepkavību

© Pixabay.com

Astanas tiesa atzina bijušo Kazahstānas ekonomikas ministru Kuandiku Bišimbajevu par vainīgu savas sievas Saltanatas Nukenovas slepkavībā - tiesas sēdei ar vietnes “TikTok” palīdzību sekoja cilvēki visā pasauē. Vīrietim tika piespriests 24 gadu cietumsods, raksta BBC.

Tiesa piesprieda cietumsodus bijušajam ekonomikas ministram Kuandikam Bišimbajevam un viņa brālēnam Bahitžanam Baižanovam, restorāna direktoram, kurā tika nogalināta sieviete.

Tiesa atzina Bišimbajevu par vainīgu slepkavībā ar ārkārtīgu cietsirdību un viņa sievas spīdzināšanu. Bijušajam ekonomikas ministram tika piespriests 24 gadu cietumsods. Tiesa arī piesprieda Bišimbajevam samaksāt valstij divus miljonus tengu (apmēram 4,5 tūkstošus ASV dolāru) par tiesāšanās izdevumiem un 103 tūkstošus tengu (233 USD) Cietušo kompensāciju fondam.

Otrais apsūdzētais Baižanovs tika atzīts par vainīgu nozieguma slēpšanā - viņam piespriests četru gadu cietumsods.

Nogalinātās brālis Aitbeks Amangeldijs pēc tiesas žurnālistiem sacīja: “Mēs apstāsies pie šī termiņa. Pēc 24 gadiem viņam būs 68 gadi. Tas ir gandrīz mūža ieslodzījums.”

Tiesas gaitā, kas ieguva plašu sabiedrības ievērību, apsūdzētais uzsvēra, ka nevēlējās savas sievas nāvi un "negaidīja tādu notikumu iznākumu" tajā vakarā.

"Es esmu vainīgs, bet ne tīšā slepkavībā,” viņš teica. Viņš arī lūdza tiesu “būt objektīvai un godīgai”, ņemot vērā to, kā varas iestādes, pēc Bišimbajeva teiktā, darbojas pret viņu “ar apsūdzošu un tendenciozu aizspriedumu” un, viņaprāt, ir kampaņa naida kurināšanai sociālajos tīklos.

Otrais apsūdzētais Baižanovs savā pēdējā vārdā atzīmēja, ka pēc viņa norādījuma restorānā, kurā gāja bojā Nukenova, tika dzēsti video ieraksti no kamerām, kā arī pēc viņa norādījuma atnesa sieviešu drēbes un aiznests mirušās telefons.

Taču, pēc apsūdzētā teiktā, viņš nav zinājis, ka ir pastrādāts smags noziegums, kā rezultātā Nukenova tajā dienā mira. Abi apsūdzētie lūdza piedošanu bojāgājušā ģimenei un draugiem.

Sava pēdējā vārda laikā Bišimbajevs atzina, ka ir vainīgs smagu miesas bojājumu nodarīšanā, kas izraisīja viņa sievas nāvi, tomēr bijušais ministrs nepiekrīt apsūdzībām par Nukenovas spīdzināšanu un viņas nogalināšanu ar īpašu nežēlību.

Bišimbajevs prāvas laikā vairākas reizes sacīja, ka neatzīst vainu savas sievas slepkavībā. Viņš un viņa aizstāvība uzstāja, ka Nukenova nomira no ievainojumiem, krītot un atsitoties ar galvu pret tualeti un restorāna grīdu.

Iepriekšējā sēdē 11. martā eksministra advokāti pat lūdza mainīt apsūdzības pantu - izraisot nāvi nolaidības dēļ. Ja par slepkavību ar ārkārtīgu cietsirdību Bišimbajevam draudēja 20 gadu cietumsods vai mūža ieslodzījums, tad par nāves izraisīšanu aiz neuzmanības - tikai līdz trim gadiem cietumā.

Tiesas procesā kļuva zināms, ka Bišimbajevs aizliedza sievai strādāt - pirms laulībām viņa konsultēja cilvēkus astroloģijā. Kā norāda valsts apsūdzība, eksministrs pret Nukenovu izmantojis fizisku un psiholoģisku vardarbību, un slepkavības motīvs bija viņa greizsirdība.

Prokurore Aizhana Aimaganova nolasīja Nukenovas zīmīti, ko viņa bija ierakstīja savā telefonā. “Es neesmu tava rotaļlieta, es neesmu tavs bērns, lai pastāvīgi mani biedētu un atkārtotu vienu un to pašu - es neesmu vājprātīga, ja neesi pamanījis. Es nevēlos klausīties, kas un kā man jādara 24/7.”

Tiesu medicīnas ekspertīzē secināts, ka Nukenova mira traumatiskas smadzeņu traumas rezultātā - nāve iestājusies 6-8 stundas pirms ātrās palīdzības ierašanās.

Kā informē valsts apsūdzība, trīs cilvēki restorānā vairāk nekā piecpadsmit reizes aicinājuši Bišimbajevu izsaukt ātro palīdzību, bet ārsti izsaukti tikai nākamajā rītā.

Saltanatas Nukenovas slepkavība un tiesas prāvas Kazahstānā izraisīja lielu sabiedrības rezonansi - sociālajos tīklos tika publicēti tūkstošiem ierakstu, lai aizstāvētu nogalināto sievieti. Kazahstāna arī pieprasīja paātrināt likuma par vardarbību ģimenē pieņemšanu. Tādējādi tiešsaistes petīcija, kas tika uzsākta 2021. gadā, pēc Nukenovas nāves un Bišimbajeva aizturēšanas saņēma vairāk nekā 120 tūkstošus parakstu.

Kazahstānas parlamentā izskatāmie grozījumi saņēma neoficiālo nosaukumu “Saltanatas likums”, un to 11. aprīlī apstiprināja, un pēc četrām dienām likumu parakstīja Kazahstānas prezidents, pastiprinot sodu par piekaušanu un vieglu miesas bojājumu nodarīšanu, astoņas reizes palielinot naudas sodu un divarpus reizes palielinot aresta termiņu.

Turklāt varas iestādes sākušas reaģēt arī uz citiem ziņojumiem par amatpersonu pastrādātu vardarbību ģimenē - sabiedrībā atklātībā nākuši vēl vismaz trīs citi smagi vardarbīgas gadījumi Kazahstānas politiķu ģimenēs, kas iepriekš tikuši noklusēti.