Ziemeļīrijas tiesa par migrantu deportāciju uz Ruandu: ar jauno likumu pārkāptas vairākas tiesības

© Pixabay

Belfāstas Augstās tiesas tiesnesis secinājis, ka Lielbritānijas likums, kas ļauj sūtīt nelegālos imigrantus uz Ruandu, nav jāpiemēro Ziemeļīrijā.

Lielbritānija aprīlī pieņēma likumu, kas ļauj valdībai izraidīt uz Ruandu imigrantus, kas pretlikumīgi ieradušies Lielbritānijā.

Augstākajā tiesā Belfāstā šo likumu apstrīdēja Ziemeļīrijas Cilvēktiesību komisija (NIHRC) un kāds 16 gadus vecs pusaudzis no Irānas, kurš viens pats devās uz Lielbritāniju, lai pieprasītu patvērumu. Augstās tiesas tiesnesis Maikls Hamfrijs lēma par labu sūdzību iesniedzējiem.

NIHRC juristi tiesā apgalvoja, ka likums pārkāpj Lielbritānijas saistības, tai skaitā starptautiskās saistības, saskaņā ar Londonas un Eiropas Savienības (ES) parakstīto vienošanos, kas reglamentē kārtību Ziemeļīrijā pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES.

Tā dēvētais Vindzoras izkārtojums garantē, ka netiks ierobežotas tiesības, ko sargā 1998.gada Lielās piektdienas miera līgums, ar ko Ziemeļīrijā tika izbeigta 30 gadus ilgusī starpkopienu vardarbība. Šī apņemšanās ievērojama pat tad, ja Ziemeļīrijas likumi tādā gadījumā atšķirtos no pārējās Lielbritānijas.

Tiesnesis Hamfrijs konstatēja, ka likums, kas ļauj sūtīt migrantus uz Ruandu, ierobežo patvēruma meklētāju tiesības Ziemeļīrijā.

Lietā, kas tika ierosināta pret Apvienoto Karalisti, tik arī apgalvots, ka ar jauno likumu pārkāptas vairākas tiesības, kuras aizsargā Eiropas Cilvēktiesību konvencija.

Hamfrijs nolēma, ka Ziemeļīrijā nav jāpiemēro tie likuma panti, kas apstrīdēti tiesā.

"Šis spriedums ir skaidrs vēstījums valdībai. (..) Patvēruma meklētāji Ziemeļīrijā būs ne tikai laipni gaidīti, bet arī juridiski aizsargāti," sacīja pusaudža advokāte Šineida Marmiona.

Spriedums rada milzīgu šķērsli Ruandas shēmas īstenošanai Ziemeļīrijā, "jo konstatēts, ka tā nav saderīga ar Vindzoras pamatprincipiem," norādīja advokāte.

Tāpat kā Skotijai, arī Ziemeļīrijai ir atsevišķa, bet līdzīga tiesiskā sistēma kā Anglijā un Velsā.

Lielbritānijas likums par nelegālo imigrantu sūtīšanu uz Ruandu ir saasinājis arī Lielbritānijas attiecības ar Īriju, un pieaugusi patvēruma meklētāju plūsma no Lielbritānijas uz Īriju.

Dublina šomēnes paziņoja, ka lielākā daļa patvēruma meklētāju, kas ierodas Īrijā, ierodas no Ziemeļīrijas, un solīja pieņemt ārkārtēju likumu, lai deportētu migrantus atpakaļ uz Apvienoto Karalisti.

Lielbritānijas premjerministrs Rišs Sunaks sacīja, ka arī Īrija varētu pievienoties Ruandas shēmai, bet Īrijas premjerministrs Saimons Heriss šo piedāvājumu noraidīja.

Jau ziņots, ka pateicoties šim likumam Palielinās spriedze Īrijas un Lielbritānijas diplomātiskajās attiecībās.