ES ministri lūdz Briseles skaidrojumu par Gruzijas likumprojektu

© Scanpix

Eiropas Savienības (ES) 12 dalībvalstu ārlietu ministri lūguši Eiropas Komisiju (EK) sniegt komentāru par to, kā likuma pieņemšana par "ārvalstu aģentiem" Gruzijā ietekmēs šīs valsts Eiropas integrācijas procesu, pirmdien vēsta "Radio Brīvā Eiropa"/"Radio Brīvība" projekts "Eho Kavkaza".

nistri vērsušies pie ES augstākā ārlietu pārstāvja Žuzepa Borela un ES kaimiņattiecību un paplašināšanās komisāra Olivēra Vārheji.

"Lielu satraukumu par strauju situācijas pasliktināšanos Gruzijā" pauduši Čehijas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Francijas, Vācijas, Latvijas, Īrijas, Lietuvas, Nīderlandes, Polijas un Zviedrijas ministri.

Ministri lūdz Borelu un Vārheji nekavējoties sniegt mutisku informāciju EK, kā iecerētais likums ietekmēs deviņus soļus, kas Gruzijai ir jāpilda, lai tā tiktu uzņemta ES.

"Mēs aicinām jūs to izdarīt prioritārā kārtā un nodrošināt, lai šis publiskais vērtējums parādītos pirms balsojuma beigām Gruzijas parlamentā," teikts ministru paziņojumā.

Ministri uzskata, ka Gruzijas valdība rada apdraudējumu valsts integrācijai ES, bet piedāvātais likums ir "vēl viena pazīme satraucošajai trajektorijai - novirzei no demokrātijas un cilvēktiesībām Gruzijā", teikts paziņojumā.

Tostarp Gruzijas partija "Tautas spēks", kas formāli ir atšķēlusies no valdošās partijas, paziņojusi, ka Gruziju grasās apmeklēt četru Eiropas valstu - Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Islandes - ārlietu ministri.

Partija izsaka šaubas, vai ir mērķtiecīgi ielaist Rietumu politiķus Gruzijā, vēsta "Eho Kavkaza".