Igaunija par 77 miljoniem būvēs jaunu televīzijas ēku kompleksu

© pixabay.com

Igaunijas sabiedriskās raidorganizācijas ERR televīzijas jaunās ēkas būvniecību varētu finansēt kā nacionālas nozīmes kultūras ēku, tam piešķirot līdz 62 miljoniem eiro septiņu gadu laikā, prezentējot projektu Kultūras fondā, paziņoja kultūras ministre Heidi Purga.

Ministres ierosinājums paredz, ka Kultūras fonds 2025.-2027.gadā projektam piešķirtu astoņus miljonus eiro gadā, 2028.-2030.gadā finansējumu palielinot līdz deviņiem miljoniem eiro gadā un 2031.gadā piešķirot 11 miljonus eiro.

Aplēses liecina, ka jaunās ERR televīzijas ēkas kompleksa būvniecības izmaksas pārsniegtu 77 miljonus eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Atlikusī summa būtu ERR pašfinansējums.

Kā ministre paskaidroja Kultūras fondam, līdzekļus projektam ERR iegūtu no pašreizējā televīzijas kompleksa un citu īpašumu pārdošanas.

Būvniecības izmaksās daļēji iekļautas arī aprīkojuma izmaksas līdz 16 miljoniem eiro. Līdzekļus, kas pārsniedz šo summu, ERR varētu iegūt no iepriekšējos periodos uzkrātajiem līdzekļiem. Mēbeles un citu aprīkojumu, kura izmaksas tiek lēstas līdz 12,6 miljoniem eiro, plānots daļēji ņemt līzingā, kā arī izmantot iepriekš iegādātu aprīkojumu un iegādāties jaunu, izmantojot ikgadējā ERR budžetā investīcijām paredzētos līdzekļus.

Jau vēstīts, ka Igaunijas parlamenta Kultūras lietu komisija 29.aprīlī apstiprināja kultūras ministres ierosinājumu ERR televīzijas jaunās ēkas būvniecību finansēt kā nacionālas nozīmes kultūras ēku.

Komisijas priekšsēdētāja Heljo Pikhofa teica, ka starptautisku publiskā iepirkuma konkursu varēs izsludināt, kad Kultūras fonds apstiprinās lēmumu finansēt jaunās televīzijas ēkas būvniecību.

2021.gadā Igaunijas parlaments apstiprināja nacionālas nozīmes kultūras būvju rangu, kurā ir piecas ēkas. Šogad martā pieņemts likums paredz finansēt citas nacionālas nozīmes kultūras ēkas būvniecību, ja tas neietekmē rangā jau iekļauto objektu pabeigšanu.

2019.gada pavasarī par ERR televīzijas ēkas projektētāju tika izraudzīta arhitektu biroja "Kadarik Tuur Ahitektid" iecere kā reālistisks un izmaksu ziņā optimāls risinājums, kurā tiks ņemta vērā mantojuma aizsardzība, kā arī ērtības, mūsdienīgums, energoefektivitāte un zemas uzturēšanas izmaksas.

Detālplānojums konkrētajā vietā ļauj izbūvēt līdz sešiem virszemes stāviem un divus pazemes stāvus.

ERR ir trīs televīzijas kanāli "ETV", "ETV2" un krievu valodā raidošais "ETV+".

2019.gada augusta Igaunijas valdība piešķīra 22 miljonus eiro jauna ERR televīzijas kompleksa būvei.