Vairāk nekā 30% saražotās elektrības visā pasaulē iegūst no atjaunojamiem resursiem

© Pixabay

Miljardiem cilvēku katru dienu izmanto dažādus enerģijas veidus un 2023. bija rekordgads atjaunojamo enerģijas avotu jomā, liecina ziņojums, ko šonedēļ Londonā publicēja domnīca „Ember”.

Pirmo reizi 30% no pasaulē saražotās elektroenerģijas tika iegūti no tīriem enerģijas avotiem, jo saules un vēja parku skaits turpināja strauji pieaugt.

No pērn saražotajiem tīrās enerģijas veidiem, gluži tāpat kā iepriekšējos gados, visvairāk saražoja hidroelektrostacijas. Tomēr sausuma dēļ Indijā, Ķīnā, Ziemeļamerikā un Meksikā hidroenerģija sasniedza piecu gadu zemāko līmeni. Pētījumi liecina, ka klimata pārmaiņu dēļ sausums attīstās ātrāk un kļūst smagāks.

Cilvēki pagājušajā gadā patērēja vairāk elektrības nekā jebkad agrāk - par aptuveni 2% vairāk. Tas ir pieaugums par apmēram tik daudz, cik gada laikā patērē Kanāda.

Daļa no šī jaunā pieprasījuma radās siltumsūkņu dēļ, kas ir efektīvs veids gan ēku apsildīšanai, gan dzesēšanai. Tāpat vairāk enerģijas globāli patērēja elektroauto un citas tehnoloģijas, kas nodrošina risinājumus klimata pārmaiņām.

Cits pieaugušais pieprasījums bija pēc elektrības, lai darbinātu jaunus datu centrus un gaisa kondicionierus, jo daudzviet pasaulē kļūst arvien karstāks.

Saules enerģija pagājušajā gadā veidoja lielāko daļu jaunās tīrās enerģijas. Pērn bija 19. gads pēc kārtas, kad saules enerģija bija visstraujāk augošais elektroenerģijas ražošanas avots.

Lielākais pieaugums solārās enerģijas iekārtu uzstādīšanā notika gada beigās un ziņojumā tiek prognozēts, ka 2024. gadā gaidāms vēl lielāks lēciens.

Vienlaikus ziņojumā minēts, ka dažas valstis turpināja dedzināt ogles, lai kompensētu hidroelektrostacijas zudumu, ko tās piedzīvoja, kad sausums izraisīja rezervuāru izžūšanu. Šis ir apburtā loka piemērs — kad klimata pārmaiņas liek izmantot vairāk tādu vielu, kas izraisa klimata pārmaiņas.

Neskatoties uz visu tīrās enerģijas pieaugumu, fosilais kurināmais joprojām veidoja lielāko daļu no pasaulē saražotās elektroenerģijas pagājušajā gadā, izraisot 1% globālās enerģētikas