Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Apvienotajā Karalistē strauji pieaug “100 dienu klepus” gadījumu skaits - īpaši jāuzmanās maziem bērniem

© Pixabay.com

Ļoti lipīgās slimības gadījumu skaits Apvienotajā Karalistē ir vairāk nekā trīskāršojies, un eksperti mudina grūtnieces un bērnus vakcinēties, raksta euronews.com.

Saskaņā ar Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūras datiem, Anglijā un Velsā pieaug garā klepus gadījumi, kas dažkārt tiek saukti par "100 dienu klepu", un, salīdzinājumā ar pagājušo gadu, saslimšanu skaits ir palielinājies par aptuveni 230%.

Garais klepus ir ļoti lipīga bakteriāla plaušu un elpceļu infekcija. Visbīstamākā šī slimība ir zīdaiņiem, norāda Pasaules Veselības organizācija (PVO), brīdinot, ka cilvēki ar garo klepu ir visvairāk lipīgi aptuveni trīs nedēļas pēc klepus sākuma.

Kādi ir garā klepus simptomi?

Agrīnie simptomi parasti parādās septiņas līdz 10 dienas pēc inficēšanās, un tie ietver vieglu drudzi, iesnas, iekaisušu kaklu un klepu, kas var būt īpaši noturīgs, dažkārt ilgstot nedēļas vai pat mēnešus.

Dažiem pieaugušajiem var rasties arī sāpes ribās no liela klepus vai, ārkārtējos gadījumos, trūce.

Lai gan garais klepus skar visu vecumu cilvēkus un parasti to pārslimo vieglā formā, tas var būt daudz bīstamāks zīdaiņiem un ļoti maziem bērniem. Šī iemesla dēļ grūtniecēm ieteicams vakcinēties, lai pasargātu savus mazuļus jau no dzimšanas.

Kāpēc saslimšanu skaits pieaug?

Piecdesmitajos gados Anglijā un Velsā bija vairāk nekā 100 000 aizdomīgu garā klepus gadījumu gadā, ziņo Oksfordas Universitātes Pediatrijas departamenta vakcīnu izpētes grupa Oxford Vaccine Group.

Bērniem paredzētās vakcīnas izstrāde izraisīja dramatisku šo skaitļu kritumu un palīdzēja novērst tūkstošiem nāves gadījumu.

Covid-19 pandēmija ir visticamākais iemesls pašreizējam garā klepus gadījumu skaita pieaugumam, saistībā ar imunitātes samazināšanos un vakcinācijas skaitu sarukumu medicīnas pakalpojumu ierobežojumu dēļ.

"Pirms rutīnas vakcīnu ieviešanas garais klepus skāra desmitiem tūkstošu cilvēku. Pateicoties vakcinācijai, tas ir dramatiski samazinājies, taču infekcija nav pilnībā izzudusi, jo ne infekcija, ne vakcinācija nevar nodrošināt mūža aizsardzību," saka Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūras konsultants epidemiologs.

"Kā gaidīts, mēs tagad atkal novērojam garā klepus gadījumu pieaugumu, tāpēc grūtniecēm ir ļoti svarīgi nodrošināt, ka viņas tiek vakcinētas, lai aizsargātu savu bērnu,” eksperts piebilda.