Krievija netiek aicināta uz miera samitu Šveicē - kāda ir Kremļa reakcija?

© Pixabay.com

Kremlis "Globālā miera samitu", kas notiks no 15. līdz 16.jūnijam Šveicē, nosaucis par “iniciatīvu, kas nav vērsta uz rezultātiem”, raksta unian.net.

Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova paziņojumu citē Krievijas mediji - pēc viņa teiktā, bez Krievijas līdzdalības šim samitam nevar būt nopietnu cerību, un Maskavā viņi "nesaprot, kāds pagrieziena punkts tas ir".

"Kāda nopietna konference ar nopietnām cerībām, jebkāda veida rezultātiem var tikt apspriesta bez Krievijas līdzdalības," viņš teica.

Atgādinām, ka 2022. gada rudenī Ukrainas prezidents Zelenskis nāca klajā ar “miera formulu”, lai izbeigtu karu. Tajā ietilpst - radiācijas un kodoldrošība; nodrošinātība ar pārtiku; energoapgādes drošība; visu ieslodzīto un deportēto atbrīvošana; teritoriālās integritātes un pasaules kārtības atjaunošana; Krievijas karaspēka izvešana un karadarbības pārtraukšana; atbildīgo tribunāls un zaudējumu atlīdzība; ekocīda apkarošana; drošības garantijas Ukrainai un kara beigu oficiāla dokumentēšana.

Globālo miera samitu gatavo Ukraina un Šveice, un tas notiks no 15. līdz 16.jūnijam. Paredzēts, ka tajā piedalīsies 160 delegācijas no dažādām valstīm.

Šveice sacīja, ka “šobrīd” Krievija nav uzaicināta, taču tai būtu jāiesaista diskusijās.