ES apsver iespēju atcelt aizliegumu lidmašīnās ienest šķidrumus

Sākot no 2012.gada, pasažieriem Eiropas lielākajās lidostās, iespējams, tiks atļauts lidmašīnās brīvi ienest dzērienus un citus šķidrumus, atceļot noteikumus, kas tika pieņemti, lai novērstu teroristu uzbrukumus ar šķidrajām sprāgstvielām, ziņo Eiropas Komisijas (EK) informācijas avots.

Taču aizliegums par šķidrumu ienešanu rokas bagāžā, visticamāk, saglabāsies spēkā vairumā lidostu līdz 2014.gadam, liecina EK ierosinājums, kas piektdien tiks pārrunāts Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu transporta ministru sanāksmē.

Šis aizliegums Eiropā spēkā stājās 2006.gadā, kad Lielbritānijas policija atklāja, ka teroristu organizācija "Al Qaeda" plāno uzspridzināt lidmašīnas ceļā uz Ziemeļameriku, izmantojot spridzekļus, kas izgatavoti no dzērienu pudelēs paslēptām šķidrajām sprāgstvielām.

Aizlieguma termiņš beigsies 2010.gada aprīlī, taču ES drošības amatpersonas norāda, ka tehnoloģijas vēl nav gatavas, lai atļautu pasažieriem lidmašīnās ienest visa veida šķidrumus.

Lielbritānija un Francija jau atbalstījusi pašreizējā aizlieguma termiņu pagarināt cik ilgi nepieciešams.

"Pašreizējie aizliegumi jāsaglabā tik ilgi, līdz kļūst pieejami tehnoloģiju risinājumi, kas var nodrošināt stabilu [sprāgstvielu] atklāšanas spēju," sacīja Lielbritānijas Transporta ministrijas preses pārstāvis.

Taču EK informācijas avots pavēstīja, ka, sākot no aprīļa, tādiem pasažieriem kā amerikāņiem, kuri ceļos ar pārsēšanos Londonas Hītrovas lidostā, vairs netiks konfiscētas beznodokļu veikalos iegādātās dzērienu pudeles.

"Šis aizliegums nav ļoti iecienīts, un mums ir nepieciešams veikt izmaiņas. Ja šis ierosinājums tiks akceptēts, tad, sākot no nākošā gada aprīļa, pasažieriem lidostās vairs netiks konfiscētas dzērienu pudeles, kas iegādātas beznodokļu veikalos. Sākot no 2012.gada, tādām lielām lidostām ar vairāk nekā desmit miljoniem apkalpoto pasažieru gadā kā Hītrovai, Parīzei un Frankfurtei nāksies izmantot alternatīvus pasākumus. Šis nosacījums visās Eiropas lidostās tiks piemērots no 2014.gada," sacīja informācijas avots.

Tomēr Starptautiskā Lidostu padome (ACI) uzskata, ka pašreizējās šķidro sprāgstvielu pārbaudīšanas tehnoloģijas pagaidām nav pietiekami attīstītas un radīs pat vēl lielākas pasažieru rindas.