Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Tallinas lidosta būvēs militāro lidmašīnu stāvvietas

© pixabay.com

Tallinas lidostā līdzās skrejceļam Igaunijas būvkompānija "Nordecon" izbūvēs stāvvietas militārajām lidmašīnām, paziņoja "Nordecon" un Tallinas lidostas operatorkompānija "Tallinna Lennujaam".

"Nordecon" līguma ar Tallinas lidostu vērtība ir 7,5 miljoni eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Darbi tiks pabeigti 2025.gada rudenī.

E-klases lidmašīnustāvvietu zonas izbūve ir daļa no Tallinas lidostas ilgtermiņa attīstības plāna, uzlabojot lidostas iespējas uzņemt lielas un smagas lidmašīnas. Blakus skrejceļam plānotās stāvvietas turpmāk kalpos vairākiem mērķiem. No vienas puses, tām būs militāro lidmašīnu uzņemšanas funkcija. No otras puses, tās varēs piedāvāt ar aviāciju saistītiem uzņēmumiem vietu kravu uzglabāšanai un pārvadāšanai un gaisa kuģu apkopes pakalpojumu sniegšanai.

"Tallinna Lennujaam" valdes priekšsēdētājs Rīvo Tunike uzsvēra, ka Tallinas lidostai ir liela nozīme militāro reisu uzņemšanā, un jaunās stāvvietas novērsīs stratēģiskās militārās mobilitātes spēju trūkumus lidostā.

Nepilnu 50 000 kvadrātmetru platībā būs iespēja uzņemt līdz četrām lielām lidmašīnām vai vairāk mazākām lidmašīnām. Jaunās stāvvietas būs izvietotas 380 metru garumā un 140 metru platumā.

Papildus šim līgumam "Tallinna Lennujaam" būvē degvielas uzglabāšanas infrastruktūru, lai palielinātu Igaunijas piegāžu drošību. Abi projekti tiek līdzfinansēti 50% apmērā no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (CEF), savukārt Igaunijas Rezervju centrs un "Tallinna Lennujaam" kopā sedz pašu finansējuma daļu. Projekta kopējās izmaksas ir 14 miljoni eiro.

"Nordecon" ir būvniecības kompāniju grupa, kas strādā Igaunijā, Ukrainā un Zviedrijā. Pērn tās ieņēmumi bija 278 miljoni eiro. Grupā strādā gandrīz 560 cilvēku.