Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 792. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:56]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 25. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:56. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis telefoniski sazinājies Kongresa līderiem: Pārstāvju palātas spīkeru Maiku Džonsonu un Senāta republikāņu un demokrātu vadītājiem Miču Makonelu un Čaku Šūmeru, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Prezidents pateicās Džonsonam "par viņa vadību, kas nodrošināja patiesu abu partiju atbalstu palīdzībai Ukrainai".

"Es īpaši uzsvēru liela attāluma ATACMS sistēmu iekļaušanu likumprojektā, kas ir ļoti nepieciešamas kaujas laukā," piebilda Zelenskis.

21:09. Ukrainas lauksaimniecības politikas un pārtikas ministrs Miloks Solskijs, kurš tiek turēts aizdomās par nelikumīgiem darījumiem ar zemi aptuveni 12,5 miljonu ASV dolāru vērtībā, ir atkāpies no amata, vietnē Facebook paziņojis Augstākās Radas priekšsēdētājs, Ruslans Stefančuks,

Stefančuks informēja, ka atkāpšanās tiks izskatīta nākamajā plenārsēdē.

"Jā, esmu iesniedzis atlūgumu no ministra amata. Ņemot vērā situāciju, es domāju, ka tā ir pareiza rīcība. Ja Augstākā Rada nolems pieņemt manu demisiju, es būšu pateicīgs par šo lēmumu. Ja viņi nolems, ka man jāturpina strādāt, tad es turpināšu strādāt," vēlāk paziņoja Solskis.

20:04. Līdz šā gada beigām Rietumu palīdzība Ukrainai var sasniegt 2023.gada sākuma un vidus līmeni, bet tālākā nākotne ir miglā tīta, uzskata Vācijas Ķīles institūta eksperti.

Atbalsta apjoms ir būtiski sarucis, salīdzinot ar pagājušā gada vasaru, bet viss mainīsies, pateicoties nule parakstītajam ASV likumprojektam par militāro palīdzību teju 61 miljarda dolāru apjomā.

"Ja ASV nepieņems papildu palīdzības paketes 2024. gada beigās vai 2025.gada sākumā, Ukraina visdrīzāk 2025.gadā saskarsies ar deficītu," norāda eksperts.

19:00. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pauda cerību, ka Ukraina turpinās sadarboties ar ASV, neskatoties uz ASV vēlēšanu rezultātiem šā gada beigās, raksta pravda.com.ua.

18:17. Ukraiņi varēs palikt Vācijā, neskatoties uz to, ka pasei beidzies derīguma termiņš, ziņo pravda.com.ua.

17:24. Polija gatava palīdzēt Ukrainai identificēt uz ārzemēm aizbēgušos iesaukuma vecuma vīriešus, ceturtdien pavēstīja Polijas aizsardzības ministrs Vladislavs Kosiņaks-Kamišs.

16:47. Krievijai turpinot karu Ukrainā, Lietuvas parlaments ceturtdien par gadu pagarināja nacionālās sankcijas Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, taču noraidīja ierosinājumu noteikt jaunus ierobežojumus Baltkrievijas pilsoņiem. Būtiskākais jaunais pasākums ir aizliegums ievest Krievijas vai Baltkrievijas izcelsmes lauksaimniecības produkciju un lopbarību. Konkrētu aizliegto produktu sarakstu apstiprinās valdība.

16:01. Krievija ievērojami apsteidz Ukrainu elektroniskās karadarbības (EW) sistēmu izmantošanā. Ukraina šai jomai joprojām pievērš nepietiekamu uzmanību. Šādu viedokli komentārā paudusi Ukrainas Aeroizlūkošanas atbalsta centra direktore Marija Berlinskaja.

Pēc viņas teiktā, pašreizējie elektroniskās kara tehnikas ražošanas apjomi Ukrainā neatbilst frontes vajadzībām pat par 5%.

15:41 Ukraina ir līderpozīcijās bezpilota lidaparātu izmantošanā. Viens no galvenajiem iemesliem tam ir diametrāli atšķirīgā pieeja šo ieroču ražošanā abās karojošajās valstīs, raksta Forbes.

Publikācijas autors atzīmē, ka abu valstu valdības ir sapratušas bezpilota lidaparātu kritisko nozīmi un atvēl šai jomai lielus resursus. Bezpilota lidaparātu ražošana gan Ukrainā, gan Krievijā jau mērāma desmitos tūkstošu mēnesī, un tai ir visas iespējas līdz gada beigām pārsniegt miljonu vienību.

Taču pieejas dronu ražošanai Ukrainā un Krievijā ir pilnīgi atšķirīgas. Ukrainā šī ir ļoti decentralizēta nozare, kur Aizsardzības ministrija iepērk bezpilota lidaparātus no desmitiem salīdzinoši mazu ražotāju. Turklāt Ukrainā pat ir iniciatīva, kurā vairāki tūkstoši brīvprātīgo brīvajā laikā komplektē dronus mājās.

14:54 Pusdienlaika uzlidojuma laikā Ukrainā no lidmašīnas Su-57 tika palaistas Krievijas raķetes.

To teletona laikā sacīja Ukrainas bruņoto spēku gaisa spēku spīkers Iļja Jevlašs. "Tikko bija gaisa trauksme (mēs runājam par trauksmi, kas tika izsludināta pulksten 13:00 - ūdeņos virs Melnās jūras tika pamanīta lidmašīna Su-57, kas pārvadāja papildu kravas, proti, vadāmās lidmašīnas raķetes). Palaišana notika, ”viņš sacīja.

Pēc viņa teiktā, raķete šķērsoja Nikolajevsku un sasniedza Kirovogradas apgabalu, un pēc tam mainīja kursu Krivoy Rog virzienā. "Raķete nesasniedza mērķi," sacīja Gaisa spēku pārstāvis. Vienlaikus viņš atzīmēja, ka informatīvajā telpā parādījās informācija, ka it kā notikusi palaišana Odesas virzienā. "Tomēr gaisa spēki šādus startus nereģistrēja," sacīja Jevlašs.

14:10 Nikolajevā sprādzienā, kas notika 24.aprīlī munīcijas pārkraušanas laikā, gāja bojā divi karavīri, bet vēl divi karavīri tika ievainoti. Vienlaikus cietuši pieci glābēji, kuri ieradās dzēst ugunsgrēku.

Kā informēja Valsts izmeklēšanas birojā, likumsargi šobrīd izmeklē kriminālprocesu par pilsētā notikušo sprādzienu apstākļiem un iemesliem, kas noveda pie traģēdijas.

Pēc sākotnējās informācijas, 24.aprīlī Nikolajevā, militārpersonām neuzmanīgi pārvedot munīciju no vienas automašīnas uz otru, autostāvvietā notika detonācija. Sprādzienā gāja bojā divi karavīri un vēl divi tika ievainoti. Aizdegušās arī automašīnas, kas atradušās netālu no sprādziena epicentra. Jau ugunsgrēka dzēšanas laikā notika vēl viens sprādziens, kura dēļ cieta pieci uz izsaukumu atbraukušie glābēji.

12:47. Kopš pilna mēroga Krievijas iebrukuma sākuma elektroniskās karadarbības (EW) sistēmu ražošana Ukrainā ir pieaugusi par 40-50%, šādu novērtējumu sniedz Anatolijs Hrapčinskis, Ukrainas uzņēmuma "Piranha Tech", kas izstrādā EW sistēmas, ģenerāldirektora vietnieks.

Gaisa izlūkošanas atbalsta centra direktore Marija Berlinska norāda, lai arī ražošanas apjomi ir ievērojami pieauguši, tomēr tie tāpat neatbilst pat 5% no frontes vajadzībām, raksta pravda.com.ua.

12:18. Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā šodien, 25. aprīlī, jau 13. reizi uzņemti ar labdarības projekta M-Help.com organizēto palīdzības autobusu atgādātie Ukrainas karā smagi cietušie kareivji. Šoreiz tālo ceļu uz ārstēšanos Latvijā mēroja 14 smagi ievainotie.

11:36. Lielbritānijas bruņoto spēku komandieris Tonijs Radakins apgalvo, ka Ukraina, pateicoties Rietumu militārajai palīdzībai, arvien palielinās savu uzbrukumu skaitu Krievijas teritorijai, ziņo pravda.com.ua.

10:37. Ukrainas armija vienā no karstākajām frontēm iznīcinājusi Krievijas pretgaisa raķešu sistēmu Buk-M1, ziņo pravda.com.ua.

09:04. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 462 980 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1040 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7255 tankus, 13 942 bruņutransportierus, 11 836 lielgabalus un mīnmetējus, 1049 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 772 zenītartilērijas iekārtas, 348 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9449 bezpilota lidaparātus, 2118 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 15 949 automobiļus un autocisternas, kā arī 1946 specializētās tehnikas vienības.

08:14. ASV piešķirtās militārās palīdzības nozīmi Ukrainā redzēsim tuvāko nedēļu, mēnešu laikā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" teica militārais analītiķis Mārtiņš Vērdiņš.

Viņš atgādināja, ka lielākā daļa no piešķirtās palīdzības ir militāra, taču tajā iekļauta arī humanitārā palīdzībā. No piešķirtās palīdzības sabiedrībā lielāko uzmanību piesaistīja tālās darbības rādiusa raķetes ATACMS, taču ne mazāk svarīga ir arī parastā artilērijas munīcija, kura Ukrainai trūkst.

07:09. Ukraina ir pārtraukusi jaunu pasu izsniegšanu ārvalstīs iesaukuma vecuma vīriešiem, rīkojoties saskaņā ar trešdien publicētu likumdošanas aktu, lai pamudinātu viņus atgriezties dzimtenē.

Vīrieši iesaukuma vecumā nevarēs saņemt pases no "Ukrainas diplomātiskajām misijām ārvalstīs", paredz grozītais likums, kas trešdien tika publicēts valdības vietnē. Tas tika paziņots dienu pēc tam, kad tika apturēta konsulāro pakalpojumu sniegšana ārvalstīs dzīvojošiem vīriešiem vecumā no 18 līdz 60 gadiem, līdz tiks ieviests jaunais mobilizācijas likums.

00:10. Ukrainas valdība ir aizliegusi izsniegt Ukrainas pilsoņa pasi vai starptautisko pasi ukraiņu vīriešiem ārzemēs vecumā no 18 līdz 60 gadiem, raksta pravda.com.ua.