Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunijā izveidota vietne, kas palīdzēs valstī samazināt atalgojuma atšķirības starp dzimumiem

© pexels.com

Igaunijā aprīlī sākusi darbību jauna lietotne, kas ļauj darba devējiem izanalizēt un samazināt atalgojuma atšķirību starp dzimumiem.

Lietotnē "Palgapeegel" ("Algas spogulis") var redzēt, vai un cik liela sieviešu un vīriešu algu atšķirība pastāv organizācijā.

Jaunās lietotnes mērķis ir palielināt darba devēju informētību par atalgojuma atšķirību starp dzimumiem un palīdzēt to samazināt, nepalielinot administratīvo slogu darba devējiem.

"Palgapeegel" ir balstīta uz reģistru datiem un pieejama Darba inspekcijas pašapkalpošanās vidē. Lietotnē ir pārskats par darba samaksas atšķirībām starp dzimumiem konkrētajā organizācijā, kā arī darbinieku sadalījumu pa dzimumiem dažādos amatos.

Organizācijas datiem piekļuve tiek nodrošināta visiem darba devējiem, kuriem ir vismaz trīs darbinieces un trīs darbinieki. Dati pieejami tikai darba devējam un pilnvarotiem darbiniekiem. Pēc darba devēja pieprasījuma datus Statistikas departaments aprēķina pēc valsts iestādēm iesniegtās informācijas.

.Lietotne izstrādāta, sadarbojoties Ekonomikas un komunikāciju ministrijai, Statistikas departamentam, Darba inspekcijai un Veselības un labklājības informācijas sistēmu centram. Darba dzīves informācijas sistēmas TEIS attīstības partneri ir "Trinidad Wismar" un "TripleDev". TEIS attīstību atbalsta Eiropas Sociālais fonds.

Jaunākie Igaunijas Statistikas departamenta dati liecina, ka sievietēm Igaunijā vidējā bruto darba samaksa stundā pagājušajā gadā bija par 13,1% mazāka nekā vīriešiem, tādējādi atalgojuma atšķirība starp dzimumiem gada salīdzinājumā saruka par 4,6 procentpunktiem.

Atalgojuma atšķirību starp dzimumiem aprēķina kā starpību starp vīriešu un sieviešu darba ņēmēju vidējo bruto stundas izpeļņu, kas dalīta ar vīriešu darba ņēmēju vidējo bruto stundas izpeļņu, un izsaka procentos. Vidējā bruto izpeļņa, ko izmanto dzimumu darba samaksas atšķirību aprēķinā, neietver neregulāras prēmijas vai piemaksas.