Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Pasaulē

Medijs: Igaunijā ar degvielas cenām notiek kaut kas dīvains

© Pixabay.com

Igaunija jau šobrīd ir valsts ar dārgāko degvielu Baltijā, un jau pēc dažām dienām Igaunijas iedzīvotājiem būs jāsastopas ar vēl lielāku cenu pieaugumu, raksta postimees.ee.

Circle K cenu salīdzinājums piektdien parādīja, ka Igaunija šobrīd ir dārgākā degvielas uzpildes vieta autovadītājiem Baltijā - šo rekordu spēja pārspēt tikai piektdienas cena dīzeļdegvielai Rīgā, kas bija par 5% augstāka.

95 un 98 benzīns Rīgā maksā par aptuveni 5% lētāk nekā Igaunijā. Lietuvā dīzeļdegviela ir par 2% lētāka, 98 benzīns maksā gandrīz 9%, bet 95 ir pat par 11,7% lētāks nekā Igaunijā.

Savukārt no 1. maija Igaunijā tiks piemērota jauna akcīzes nodokļa likme dīzeļdegvielai - ja tagad dīzeļdegvielai akcīzes nodoklis ir 0,372 eiro par litru, tad no 1. maija tas būs 0,399 eiro par litru.

Degvielas cenas galvenokārt ietekmē naftas cenas pasaules tirgū un vietējie nodokļi. Naftas tirgotāji šobrīd seko līdzi situācijai Tuvajos Austrumos, jo pastāv bažas, ka spriedze starp Irānu un Izraēlu varētu ietekmēt naftas piegāžu kustību.

Tomēr, neskatoties uz bažām, naftas cenas vēl nav īpaši mainījušās - Brent jēlnaftas cena pašlaik ir 87 dolāri par barelu, kas ir 3,4% kritums pēdējo piecu dienu laikā.

Jāatzīmē, ka analītiķi situāciju vērtē atšķirīgi - laikraksts Handelsblatt raksta, ka, īstenojoties sliktākajiem scenārijiem, varam gaidīt naftas cenas pieaugumu, un cena par barelu pakāpsies virs simts dolāriem. Pēdējo reizi Brent naftas barela cena pārsniedza simts dolārus 2022. gada vasarā pēc Krievijas un Ukrainas kara sākuma.