Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Kremlis plānojis Zelenska nogalināšanu Polijā; notverts Krievijas aģents

© Dmitrijs Suļžics/F64

Ukrainas un Polijas specdienesti atmaskojuši Krievijas aģentu, kurš bija iesaistīts atentāta gatavošanā pret Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, vēsta dialog.ua.

Pēc izmeklēšanas datiem, Krievijas aģents vācis informāciju par Žešuvas-Jasenkas lidostas drošību un pārsūtījis šo informāciju Krievijai. Šiem datiem vajadzēja palīdzēt Krievijas specdienestiem atentāta organizēšanā pret Ukrainas līderi viņa vizītes laikā Polijā. Ukrainas puse par to informēja Polijas kolēģus un sniedza galvenos pierādījumus šajā lietā. Sadarbība starp valstīm tika veikta starptautiskās juridiskās palīdzības ietvaros. Šīs sadarbības rezultātā aizdomās turamais tika aizturēts Polijas teritorijā.
Dialog.ua atgādina, ka šis nav pirmais Krievijas Federācijas atenrtāta mēģinājums pret Ukrainas prezidentu. Pats Zelenskis intervijā laikrakstam "The Sun" sacīja, ka nevar nosaukt precīzu atentāta mēģinājumu skaitu pret viņu, ko ienaidnieks mēģināja organizēt pēc pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Pirmais atentāta mēģinājums noticis 2022.gadā.

Ziņu aģentūra Leta informē, ka Polijā aizturēts kāds vīrietis, kas tiek turēts aizdomās par iesaistīšanos sazvērestībā ar Krievijas militāro izlūkdienestu ar mērķi noslepkavot Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, ceturtdien paziņojusi Polijas prokuratūra.

Lidosta, kuru kontrolē ASV armija, tiek izmantota Ukrainai domāto militāro un humānās palīdzības kravu piegādei.

Lidostu bieži izmanto arī Zelenskis, dodoties ārvalstu vizītēs.

Poliju par aizdomās turamā darbībām informējusi Ukrainas prokuratūra, un tas devis iespēju iegūt "būtiskus pierādījumus", teikts paziņojumā.

Ja aizdomās turamais tiks atzīts par vainīgu, viņam draud astoņu gadu cietumsods.