Advokāts lūdz apturēt Demjaņuka prāvu

© Scanpix

Otrā pasaules kara laikā pastrādātos noziegumos apsūdzētā Džona Demjaņuka advokāts vakar Minhenes tiesā iesniedzis lūgumu apturēt prāvu, jo atklātībā nonācis savulaik sastādīts ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) dokuments, kurā paustas šaubas par to, vai nacistisko varasiestāžu izdotā Dž. Demjaņuka personības apliecība ir īsta.

Advokāts Ulrihs Bušs uzsvēris, ka šī apliecība faktiski ir vienīgais pierādījums pret Dž. Demjaņuku. FIB dokuments, kas nokļuvis aģentūras AP rīcībā, datēts ar 1985. gadu, un tajā sacīts, ka Dž. Demjaņuka personības apliecība, iespējams, ir viltojums, kuru izgatavojuši padomju īpašie dienesti. «Mums ir pamats uzskatīt, ka tie ir ieinteresēti diskreditēt personas, kas savulaik dzīvojušas Padomju Savienībā, bet pēc kara pārcēlušās uz Rietumiem,» norādījuši FIB speciālisti.

U. Bušs uzsvēris, ka šis ir ļoti svarīgs dokuments, par kura esamību iepriekš nav bijis zināms, un tiesai tas būtu jāņem vērā. Viņš vakar iesniedzis lūgumu apturēt prāvu pret 90 gadus veco Dž. Demjaņuku, norādot, ka vēlas personīgi doties uz ASV, lai FIB arhīvā izpētītu dokumenta oriģinālu. Advokāts vērsis īpašu uzmanību uz to, ka personu apliecinošo dokumentu, kas izdots nacistu apmācības bāzē Travnikos, apsūdzētais jau iepriekš pasludinājis par viltojumu. Uz dokumenta gan ir Dž. Demjaņuka fotogrāfija, taču nesaskan, piemēram, tādas detaļas kā augums un acu krāsa. «Izskatās, ka kāds vienkārši viņa foto ielīmējis svešā personas apliecībā,» uzsvēris advokāts. Viņš arī nav kavējies atgādināt, ka šī personas apliecība faktiski ir vienīgais prokuratūras rīcībā esošais pierādījums, – nevienu liecinieku, kurš apstiprinātu, ka Dž. Demjaņuks patiešām savulaik bijis Polijas teritorijā esošās Sobiboras koncentrācijas nometnes apsargs, tā arī nav izdevies atrast.

Pagaidām nav zināms, vai tiesneši piekritīs advokāta lūgumam sarīkot pārtraukumu prāvā. Pašlaik tā jau iegājusi finiša taisnē, un bija paredzēts, ka nākammēnes Dž. Demjaņukam tiks pasludināts spriedums. Prokuratūras pārstāvis, kurš vēlējies palikt anonīms, sarunā ar AP skaidrojis, ka FIB arhīvos uzietais dokuments lietas būtību nemaina. Viņš atgādinājis, ka 1985. gadā ASV īpašajam dienestam nebija pieejas personas apliecības oriģinālam un tieši ar šo faktoru saistāmas bažas par tās autentiskumu. Vēlāk šo dokumentu pārbaudījuši gan ASV, gan Izraēlas, gan Vācijas eksperti, kuri to atzinuši par īstu.

BBC atgādina, ka Dž. Demjaņuks ASV ieradās 1952. gadā un visu mūžu strādājis par automehāniķi Ohaio štatā. 1986. gadā viņš tika izdots tiesāšanai Izraēlā, jo pastāvēja nopietnas aizdomas, ka Dž. Demjaņuks ir bijis Treblinkas koncentrācijas nometnes apsargs ar iesauku Ivans Bargais. Pirmās instances tiesa viņam piesprieda nāvessodu, bet Izraēlas Augstākā tiesa pieņēma bezprecedenta lēmumu, to atceļot, jo noskaidrojās, ka liecinieki ir kļūdījušies, identificējot Dž. Demjaņuku. Pirms vairākiem gadiem parādījās ziņas, ka viņš tomēr strādājis par apsargu, tikai citā nometnē – Sobiborā. Gatavību tiesāt Dž. Demjaņuku izteica Vācija, un 2009. gada maijā apsūdzētais tika deportēts uz šo valsti.

Svarīgākais