Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Venecuēla sarauj diplomātiskās attiecības ar Ekvadoru

© EPA/Scanpix/Leta

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro otrdien lika slēgt šīs valsts vēstniecību un konsulātus Ekvadorā, solidarizējoties ar Meksiku tās protestā pret Ekvadoras varas iestāžu iebrukumu Meksikas vēstniecībā Kito.

Venecuēla arī "pilnīgi atbalsta" Meksikas pieprasījumu apturēt Ekvadoras dalību ANO, sacīja Maduro Latīņamerikas un Karību jūras valstu kopienas (CELAC) līderu virtuālā sanāksmē.

Ekvadoras prezidents Daniels Noboa 5. aprīlī lika varas iestādēm iebrukt Meksikas vēstniecībā, lai aizturētu bijušo Ekvadoras viceprezidentu Horhi Glasu, kurš kopš decembra bija patvēries Meksikas vēstniecībā. Dažas stundas pirms šī iebrukuma Meksika piešķīra Glasam politisko patvērumu.

Ļoti neparastā spēka lietošana izpelnījās tūlītēju nosodījumu no pasaules valstu valdību puses, jo diplomātiskās pārstāvniecības tiek uzskatītas par ārvalstu teritoriju, kas saskaņā ar Vīnes līgumiem ir "neaizskarama".

Noboa sacīja, ka pilnvarojis veikt šo iebrukumu, ''lai aizsargātu nacionālo drošību". Viņš atgādināja, ka Glass tika meklēts kā notiesātais par korupciju, nevis politisku iemeslu dēļ, un apsūdzēja Meksiku Vīnes līgumu pārkāpšanā, piešķirot patvērumu par "ļoti nopietniem noziegumiem" notiesātajam.

Meksika pauda sašutumu par šo iebrukumu, sarāva diplomātiskās attiecības ar Ekvadoru un atsauca savu diplomātisko misiju.

Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors otrdien pirms CELAC sanāksmes paziņoja, ka Meksika vēlas Ekvadoras dalības ANO pagaidu apturēšanu, līdz tā atvainosies un atzīs, ka pārkāpusi Meksikas suverenitāti ar šo iebrukumu.

Meksika cerēja izmantot CELAC sanāksmi, lai izveidotu vienotu fronti savas lietas virzīšanai gan ANO, gan Starptautiskajā tiesā (ICJ).

Maduro paziņoja, ka ir atsaucis no Ekvadoras visu diplomātisko personālu, "līdz Ekvadorā tiks skaidri atjaunotas starptautiskās tiesības".

"Venecuēla pilnīgi atbalsta Meksikas priekšlikumu izslēgt Ekvadoru no ANO, līdz tā atvainosies starptautiskajai sabiedrībai un atjaunos situāciju tās sākotnējā juridiskajā statusā," sacīja Maduro.

Maduro arī sacīja, ka Glass, kurš pašlaik tiek turēts maksimālas drošības cietumā Gvajakilas pilsētā, "ir jānosūta atpakaļ uz Meksikas vēstniecību un ir jāatzīst viņa politiskais patvērums".

Noboa otrdien izpelnījās papildu kritiku ar nepiedalīšanos CELAC līderu virtuālajā sanāksmē.