Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

ASV plāno aizliegt "TikTok" - vai arī Eiropa spers tādu pašu soli?

© Pixabay.com

ASV ir pieņemts likumprojektu, kas paredz populārajai vietnei "TikTok" atdalīties no tās Ķīnas īpašnieka - pretējā gadījumā "TIkTok" tiks aizliegta ASV. Vai arī Eiropa spers šādu pašu soli? Raksta "lrytas.lt".

Amerikā "TikTok" izmanto 170 miljoni cilvēku, bet tās sociālais tīkls satrauc ASV politiķus - tas varētu būt Pekinas komunistiskās partijas instruments. “Bite Lietuva” korporatīvās komunikācijas vadītājs Jauniuss Špakausks stāsta, kādus drošības riskus rada lietotne "TikTok" un vai arī Eiropas Savienība ies Amerikas ceļu.

Špakausks apgalvo, ka Ķīnas pārvaldītais sociālais tīkls ir milzīgs komerciāls drauds amerikāņu produktiem, ko atsevišķos aspektos "TikTok" jau apsteidz.

""TikTok" ASV ir nedaudz mazāk lietotāju nekā "Facebook" vai "Instagram", taču dienā lietotnē pavadīto minūšu skaits ir gandrīz divreiz ilgāks,” viņš piebilst.

“Tas, protams, ir milzīgs komerciāls drauds, un amerikāņu spēlētāji, pirmām kārtām "Meta", nekad nav spējuši atbildēt uz šiem "TikTok" komerciālajiem draudiem,” stāsta "Bite Lietuva" pārstāvis.

Jāņem vērā arī drošības aspekti - kad tika izveidots uzņēmums, kas pārvalda "TikTok", komunistiskā partija ļoti ātri pieteicās un nācās tai nodot daļu savu akciju. Lietotnes algoritmus pārvalda un uzrauga Ķīnas drošības dienesti. Jāpiebilst, ka "TikTok" Ķīnā ir pavisam citādāks, nekā to redz eiropieši vai amerikāņi.

"TikTok" nākotne ASV ir diezgan skaidra, jo Ķīna ir tiešs Vašingtonas stratēģiskais pretinieks - visreālākais scenārijs ir tāds, ka "TikTok" tiks iegādāts no uzņēmuma, kas to pārvalda.

Viens no iespējamiem "TikTok" pircējiem varētu būt ASV programmatūras un aparatūras ražotājs "Microsoft". Līdzīgu gājienu šis uzņēmums veica 2016. gadā, kad par 26,2 miljardiem eiro tika nopirkts profesionālais sociālo tīklu uzņēmums "LinkedIn".

“Taču Eiropā noskaņojums pret Ķīnu un intereses ir ļoti daudzas un dažādas. Ļoti šaubos, vai tāda pati deinvestīcija automātiski notiks arī Eiropā,” komentē eksperts.