Irānas uzbrukums Izraēlai: Irāna izsaka jaunus draudus; G7 valstis paziņo, ka ir gatavas rīkoties [papildināts]

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Irāna no savas teritorijas sestdien raidījusi uz Izraēlu bezpilota lidaparātus, ziņo Izraēlas armija.

20:38. G7 valstu līderi svētdien nosodīja Irānas uzbrukumu Izraēlai un aicināja visas puses uz savaldību.

"Mēs vienprātīgi nosodījām Irānas bezprecedenta uzbrukumu Izraēlai," pēc videokonferences platformā "X" paziņoja Eiropadomes prezidents Šarls Mišels. "Mēs turpināsim centienus strādāt pie deeskalācijas. Krīzes izbeigšana Gazā pēc iespējas ātrāk (..) būs izšķiroša," norādīja Mišels.

G7 līderi apliecināja savu atbalstu Izraēlai un paziņoja, ka ir gatavi "veikt turpmākus pasākumus", reaģējot uz "turpmākām destabilizējošām iniciatīvām".

17:32. Irānas sarīkotais uzbrukums Izraēlai rada riskus civilās aviācijas lidojumu drošībai, tādēļ tiek pārplānoti lidojumu maršruti, informē Civilās aviācijas aģentūras pperatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.

Iepriekšējā naktī un šorīt Latvijas pārvadātājiem nebija lidojumu uz konflikta zonas valstīm vai lidojumu, kas tās šķērsotu, tādēļ Irānas veiktais uzbrukums neietekmēja Latvijas pārvadātāju darbību.

17:00. Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels sasaucis otrdien ES dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmi, lai apspriestu situāciju Tuvajos Austrumos.

"Mūsu mērķis ir veicināt deeskalāciju un drošību reģionā," platformā "X" paziņoja Borels.

14:31. Izraēla rūpīgi apsver turpmāko rīcību pēc Irānas dronu un raķešu uzbrukuma, paziņojis Izraēlas ārlietu ministrs Israels Kacs.

"Mēs esam sacījuši, ka gadījumā, ja Irāna uzbruks Izraēlai, mēs uzbruksim Irānai. Un šī apņemšanās joprojām ir spēkā," intervijā Izraēlas armijas radio šodien sacīja Kacs. Tomēr viņš norādīja, ka konkrēti jautājums par iespējamo atbildi tiks apspriests attiecīgajā formātā Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu vadībā. Kacs pauda pārliecību, ka tiks pieņemti atbilstoši un pareizi lēmumi.

14:23. Irāka, Jordānija un Libāna svētdien atvērušas savas gaisa telpas, kuras slēdza, reaģējot uz Irānas dronu un raķešu uzbrukumu Izraēlai.

Vairāk lasiet šeit.

14:04. NATO svētdien nosodījusi Irānas dronu un raķešu uzbrukumu Izraēlai un aicinājusi visas puses saglabāt savaldību.

"Mēs nosodām Irānas naktī veikto eskalāciju, aicinām ievērot savaldību un uzmanīgi sekojam līdzi notikumu attīstībai. Ir ļoti svarīgi, lai konflikts Tuvajos Austrumos neizietu ārpus kontroles," paziņoja NATO preses pārstāvis.

Vairāk lasiet šeit.

12:03. G7 valstu līderi šodien videokonferencē apspriedīs Irānas uzbrukumu Izraēlai, paziņojusi G7 prezidējošā valsts Itālija.

"G7 prezidējošā valsts Itālija ir sasaukusi G7 līderus uz videokonferenci šodien pēcpusdienā," paziņoja Itālijas valdība. Itālijas premjerministres Džordžas Meloni nosodīja Irānas uzbrukumu un pauda bažas par reģiona destabilizāciju.

Vairāk lasiet šeit.

11:21. ASV prezidents Džo Baidens solījis šodien sasaukt G7 valstu līderu tikšanos, lai saskaņotu vienotu diplomātisku atbildi uz Irānas dronu un raķešu uzbrukumu Izraēlai.

Vairāk lasiet šeit.

09:47. Izraēla šorīt atvērusi savu gaisa telpu, ko slēdza pēc Irānas donu un raķešu uzbrukuma, paziņojušas varasiestādes.

Vairāk lasiet šeit.

09:44. Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), kas uz laiku pilda arī ārlietu ministra pienākumus, nosoda Irānas uzbrukumu Izraēlai naktī uz svētdienu.

Rinkēvičs uzsver, ka Irānas uzbrukums ir ļoti nopietna situācijas eskalācija Tuvajos Austrumos, kur situācija jau šobrīd raksturojama kā ļoti bīstama. Viņš aicina starptautisko sabiedrību strādāt pie situācijas stabilizēšanas.

Arī Siliņa uzsver, ka uzbrukums vēl vairāk pasliktinās esošo situāciju reģionā, kā arī samazinās iespējas turpmākam dialogam Irānai ar starptautisko sabiedrību.

Vairāk lasiet šeit.

09:24. Ja "Izraēlas režīms pieļaus vēl vienu kļūdu, Irānas atbilde būs ievērojami smagāka," teikts Irānas misijas paziņojumā, kas izplatīts sociālās saziņas vietnē "X".

08:42. ASV, Francija, Vācija, Lielbritānija un citas valstis nosodījušas Irānas dronu un raķešu uzbrukumu Izraēlai, norādot, ka tas draud vēl vairāk destabilizēt Tuvos Austrumus.

Vairāk lasiet šeit.

07:56. Izraēlai un tās sabiedrotajiem naktī izdevies pārtvert lielāko daļu no vairāk nekā 300 bezpilota lidaparātiem un raķetēm, ko Irāna raidīja pret Izraēlu.

ASV prezidents Džo Baidens apliecināja Izraēlai, ka Savienoto Valstu atbalsts tai ir nelokāms, un sacīja, ka ASV palīdzējušas Izraēlai notriekt gandrīz visus dronus un raķetes.

Izraēlas armijas pārstāvis Daniels Hagari šorīt pavēstīja, ka Irāna raidīja pret Izraēlu 170 bezpilota lidaparātus, vairāk nekā 30 spārnotās raķetes un vairāk nekā 120 ballistiskās raķetes. Izraēlai izdevās pārtvert 99% no droniem un raķetēm, ko Hagari nodēvēja par "ļoti nozīmīgu stratēģisku panākumu." Viņš sacīja, ka Irānas uzbrukums Izraēlai ir novērsts.

Vairāk lasiet šeit.

01:58. Irāna svētdienas rītā paziņojusi, ka atbildes akcija uz Izraēlas uzbrukumu Irānas konsulātam Damaskā, "var tikt uzskatīta par noslēgušos".

Irānas pastāvīgā misija pie ANO Ņujorkā pavēstījusi, ka sestdienas vakarā uzsāktais uzbrukums esot bijusi atbilde uz Izraēlas "agresiju pret diplomātisko objektu Damaskā".

Misija piebildusi, ka šis jautājums var tikt "uzskatīts par izsmeltu".

Vairāk lasiet šeit.

01:32. ASV pretgaisa aizsardzības sistēmas Tuvajos Austrumos sākušas pārtvert bezpilota lidaparātus, ko Irāna raidījusi uz Izraēlu, apstiprinājušas divas Savienoto Valstu amatpersonas.

Avoti nav snieguši informāciju, kā un kur Irānas lidroboti tikuši pārtverti.

01:07. Irānas valstij piederošā aģentūra IRNA paziņojusi, ka uz mērķiem Izraēlā ir izšautas ballistiskās raķetes.

00:55. Irāna apstiprinājusi, ka sākusi uzbrukumu Izraēlai. Irānas Revolucionārā gvarde paziņojusi, ka izšāvusi uz Izraēlu gan lidrobotus, gan raķetes. Savukārt Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hamenei sociālās saziņas vietnēs paziņojis, ka Izraēlas "ļaunais režīms tiks sodīts".

Izraēlas armija lēš, ka Irāna palaidusi vairāk nekā 100 lidrobotus, kas Izraēlu varētu sasniegt trīs līdz četru stundu laikā.

Vairāk lasiet šeit.

23:50. Izraēlas armija ar sabiedrotajiem cenšas aizsargāt teritoriju. "Mēs cieši sadarbojamies ar Savienotajām Valstīm un mūsu partneriem reģionā, lai (..) tos pārtvertu," pavēstījis armijas pārstāvis Daniels Hagari.

Svarīgākais